Donosimo detalje

Firma iz Istočnog Sarajeva učesnik u transportu oružja do Bangladeša. Direktor Alen Đuzel: 'Sve je urađeno po papirologiji'

Biznis Klub26.07.22, 15:19h

Firma iz Istočnog Sarajeva učesnik u transportu oružja do Bangladeša. Direktor Alen Đuzel: 'Sve je urađeno po papirologiji'
Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH za N1 je rekao da je ministarstvo upoznato s ovim slučajem te da institucije sada vrše opsežne provjere i da u ovom trenutku ne može dati više informacija

 

 

Nakon što se avion Antonov 12 koji je trebao da transportuje mine iz Srbije do Bangladeša srušio prije osam dana u Grčkoj mediji u Srbiji obznanili su da je ovaj avion povezan sa firmom Valir iza koje, prema medijskim napisima, stoji trgovac oružjem Slobodan Tešić koji je na američkoj crnoj listi. Utvrđeno je također da je firma iz BiH ''BA-metalexport d.o.o'' iz Istočnog Sarajeva bila zadužena za isporuku mina iz Krušika za Bangladeš.

 

“Angažovali smo kompaniju iz Slovačke koja se bavi organizacijom avioprijevoza. Firma se zove Express Charter Solutions s.r.o. Oni su bili zaduženi da mine sa niškog aerodroma dostave do Bangladeša. Ugovor postoji kao i njihova faktura prema nama koju je trebalo platiti”, rekao je za N1 Alen Đuzel, zastupnik i direktor firme BA-metalexport d.o.o.

 

Posao slanja oružja iz Srbije imao je tako nekoliko strana. “Krušik” iz Valjeva je proizveo robu, “Valir” trgovao, a “BA-metalexport d.o.o” posredovao u transportu ka Bangladešu. U ugovoru jasno stoji da će kupac (firma iz BiH) i krajnji korisnik organizovati avionski prijevoz robe. Firma BA-metalexport d.o.o ima sjedište u Istočnom Novom Sarajevu. Na zvaničnom sajtu firme stoji da je specijalizovana za vojnu tehniku i oblast, te da im je tržište fokusirano ka Bliskom istoku, sjeveru i zapadu Afrike i Indiji. S obzirom na to da, prema medijskim natpisima, iza firme Valir sa kojom je bh. firma poslovala stoji Slobodan Tešić koji je na crnoj listi Ministarstva finansija SAD-a nalazi od 2017. zbog korupcije i kršenja ljudskih prava, postavlja se pitanje da li je Ministarstvo sigurnosti BiH upoznato sa tim.

 

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH za N1 je rekao da je ministarstvo upoznato s ovim slučajem te da institucije sada vrše opsežne provjere i da u ovom trenutku ne može dati više informacija.

 

“Pratio sam šta se piše i priča, sve su to špekulacije. Mi imamo odobrenje od svih ministarstava iz BiH i ministarstava iz Srbije i sve je urađeno po papirologiji. Tu su bile školske mine za učenje i osvjetljavajuće mine. To je bilo po hiljadu komada, nije bilo puno”, ističe direktor firme Alen Đuzel.

 

Prema ugovoru, u avionu su se, između ostalog, nalazile: Osvetljavajuće mine (1.000 komada), vježbovne minobacačke mine (1.005 komada), projektili za vježbovnu minu (1.004 komada), set potrošnih dijelova za minu – 1.005 komada, vježbovne mine 465 komada, projektil za vježbovnu minu 1.004 komada. Pored toga, u avionu su bile i osvetljavajuće mine (10 komada), inertni presek mine ( 3 komada) i poster nacrt mine (3 komada).

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još