Sve po pravilniku

Hoće li plagijator postati direktor: Šta se dešava u jednoj od najvećih osnovnih škola u Kantonu Sarajevu?!

Hronika24.07.22, 19:47h

Hoće li plagijator postati direktor: Šta se dešava u jednoj od najvećih osnovnih škola u Kantonu Sarajevu?!
Roditelji su ogorčeni činjenicom da kandidat, koji je navodno “preuzeo” program i plan rada od bivše kandidatkinje i još to priznao, ima podršku ministrice Hota Muminović i kolega. Adnel Prašović odbacuje sve optužbe

 

 


Izvor: Interview.ba

Piše: Sanela KARAICA

 

Naredne sedmice na Skupštini Kantona Sarajevo ministrica obrazovanja Naida Hota Muminović trebala bi se izjasniti o imenovanju direktora Osnovne škole “Avdo Smailović”.

 

Roditelji učenika iz ove škole tvrde da je politika upetljala prste u izbor direktora, te da bi na ovu funkciju mogla doći osoba za koju smatraju da ne posjeduje ni osnovne moralne vrijednosti.

 

Nezadovoljni su odnosom ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota Muminović, te navode da se aktuelna vlast samo deklarativno zalaže za izvrsnost u obrazovanju i usavršavanje, dok u stvarnosti rade sve suprotno.

 

O čemu se, zapravo, radi za Interview.ba ispričao je predsjednik Vijeća roditelja ove škole Elvis Zornić. Naime, aktuelnom direktoru mandat ističe ovog ljeta, pa je pokrenuta procedura izbora njegovog nasljednika.

 

Roditelji i Općina na “istoj strani”

 

Na prvi konkurs javila su se dva kandidata, Armin Ramić i Maida Ibrahimkadić, ali je konkurs poništen zbog jednakog broja glasova koje su dobili. Na drugi konkurs Ramić se ponovo javio, Ibrahimkadić odustala, a za direktora konkurira i Adnel Prašović.

 

– Na izbornoj sjednici kandidati su dužni roditeljima i nastavnom osoblju predstaviti svoj program i plan rada. U toku prezentacije gospodina Prašovića brzo smo shvatili da smo sve to ranije čuli, jer je riječ o prezentaciji, potpuno istoj, koju je u ranijoj konkursnoj proceduri izlagala Ibrahimkadić. I prosto nevjerovatno je to što što je Prašović to i priznao, uz konstataciju da je preuzeto uz dozvolu autorice. Smatramo da osoba koja bez imalo stida pred roditeljima i nastavnicima škole izjavi da je preuzela prezentaciju prethodne kandidatkinje, “jer mu se dopala” i koja nije bila sposobna sačiniti vlastitu, nikako ne može biti direktor odgojne i obrazovne ustanove – kaže Zornić.


Zato je Vijeće roditelja jednoglasno podržalo Ramićev izbor, a na školskom odboru glas je dobio i od predstavnika Općine Novi Grad.


Kandidat Prašović, kojeg roditelji optužuju za plagiranje, dobio je glasove predstavnika uposlenika škole i resornog ministarstva. U konačnici to je opet bilo 2:2, pa je konkurs ponovo poništen. Raspisan je novi, kandidati su opet Ramić i Prašović, u toku je procedura izbora.

 

Zornić je uvjeren da će i nakon ovog kruga rezultat ostati isti, bez obzira što se ovaj put Prašović pred roditeljima i nastavnicima predstavio vlastitom prezentacijom.

 

Roditelji su se već obraćali ministrici Hota Muminović tražeći njen stav o Prašovićevom plagiranju. Očekuju da, prije svega, odgovori da li takva osoba treba učiti djecu moralu i sistemu vrijednosti, te da li i učenicima treba biti dozvoljeno prepisivanje tuđih radova i ideja a da pri tome ne snose nikakve sankcije?

 

– U dopisu koji smo dobili od ministrice, vidljivo je da zaobilazi odgovor na naša pitanja te se poziva na članove zakona, koje niko i ne dovodi u pitanje – kaže Zornić.

 

Favorit ministrice Prašović je DIF-ovac i od 2021. godine u OŠ “Avdo Smajlović” predaje tjelesni odgoj.

 

Zornić ističe kako postoje glasine da je Prašović navodno član Naroda i pravde, kao i Hota Muminović, pa su roditelji uvjereni da upravo zbog stranačke pripadnosti uživa njenu podršku.

 

– Međutim, nas roditelje ne zanima da li je neko od kandidata član neke političke stranke. Ali, uprkos tome imamo pravo dići glas protiv nastojanja da nam politika bira direktora nauštrb kvaliteta i moralnih vrijednosti – dodaje on.

 

Ministarstvo ne analizira planove kandidata

 

Ministrica Hota Muminović drži se strogo zakona.

 

Na upit Interview.ba šta se dešava u jednoj od najvećih osnovnih škola u Kantonu Sarajevu, resorna ministrica je odgovorila da je procedura izbora direktora u toku i da se kao i sve druge procedure odvija u skladu sa Pravilnikom o izboru, imenovanju i razrješenju direktora osnovnih škola.

 

naida-hota-muminovic

 

– Pravilnik podrazumijeva da predstavnik roditelja u školskom odboru predstavlja glas većine članova Vijeća roditelja škole, predstavnik radnika predstavlja glas većine uposlenika škole, predstavnik Općine glasa prema uputi načelnika, a predstavnik Ministarstva, koje ujedno obavlja prava osnivača javne ustanove, glasa prema uputi ministra za odgoj i obrazovanje – kazala je Hota Muminović.

 

U konkretnom slučaju, navodi ministrica, glasala je za kandidata kojem su povjerenje dali radnici škole.

 

Istovremeno, kazala je da odbacuje insinuacije o uzimanju u obzir eventualne stranačke pripadnosti ili opredjeljenja kao kriterija za davanje glasa.

 

Na pitanje kako komentira činjenicu da je Prašović u prvom predstavljanju koristio tuđu prezentaciju, odgovara da Ministarstvo nije ulazilo u analizu ili ocjenu razvojnog plana bilo kojeg kandidata.

 

– Pravilnikom nije predviđeno da kandidati predstavljaju razvojni program škole Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, već samo uposlenicima i vijeću roditelja škole – navodi ministrica.

 

Hota Muminović, također, naglašava da smatra “neprimjerenim kreiranje pritiska u javnosti kako bi se utjecalo na glasanje”.

 

Prašović: Odbacujem sve što kažete

 

Glavni akter ove priče, Adnel Prašović odbacuje optužbe Vijeća roditelja. Zatražili smo njegov komentar o tvrdnjama da je preuzeo tuđu prezentaciju i da mu je podršku resorne ministrice osigurala članska knjižica Naroda i pravde.

 

– Odbacujem sve to što kažete. Prije svega trebate reći da imam podršku kolektiva, radnih kolega, pa tek onda ministrice. Sve što imam, ja to kažem na predstavljanju za izbor direktora. Nisam aktivni član bilo koje stranke. Mogu biti simpatizer, to je moja lična stvar i moj izbor. Međutim, politika ne smije imati veze sa školom i izborom direktora. Ove stvari ne bi trebalo rješavati u medijima nego u školi jer se radi o ugledu škole – rekao je Prašović.

 

Pokušali smo kontaktirati i ostale kandidate. Vezu sa Ramićem nismo uspjeli uspostaviti.

 

Ibrahimkadić, iako je pročitala poruku s pitanjem zašto je odustala od kandidature i da li je odobrila kolegi da preuzme njenu prezentaciju, nije odgovorila. Odbila je i telefonske pozive.

 

Slučaj došao i do Skupštine KS

 

O izboru direktora u OŠ „Avdo Smailović“ biće govora i na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo naredne sedmice. Zastupnik Damir Marjanović zatražio je očitovanje ministrice Hota-Muminović.

 

– Informacije sam dobio od osoba koje su me kontaktirale putem društvenih mreža i koje su navele tvrdnje o plagiranju prezentacije, ali i to da je odbijena osoba nositelj Zlatne značke UNSA, vjerovatno znajući da se zadnih deset godina zalažem za bolji status najboljih studenata. Stoga sam postavio pitanje ministrici da li je upoznata sa ovim navodima, te da provjeri i potvrdi da li je bilo nepravilnosti. Ministrica nije bila na toj sjednici tako da sam odlučio postaviti ovo pitanje ponovo na sljedećoj sjednici 27. jula, i usmeno i pismeno – rekao je Marjanović za Interview.ba.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još