DETALJI PRED OKTOBARSKE IZBORE

Hadžikadić, Arifagić, Arapović... Koalicija Država objavljuje imena kandidata na svojim listama!

Front22.07.22, 20:38h

Hadžikadić, Arifagić, Arapović... Koalicija Država objavljuje imena kandidata na svojim listama!
Koalicija Država je jedina široka formalna koalicija, uspostavljena pola godine prije raspisivanja izbora, koja ima zajedničke kandidate i kandidatske liste na svim nivoima, u oba entiteta, a čini je šest političkih stranaka

 

 

 

Nakon što je okončana verifikacija od strane Centralne izborne komisije, Koalicija Država objavila je detalje svojih kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore.
 

Koalicija Država je jedina široka formalna koalicija, uspostavljena pola godine prije raspisivanja izbora, koja ima zajedničke kandidate i kandidatske liste na svim nivoima, u oba entiteta, a čini je šest političkih stranaka: Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni BiH, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga i Napredna demokratska stranka. Koalicija Država je jedina istinska opozicija i alternativa vladajućim strankama na različitim nivoima vlasti, bez mnogo različitosti u načinu vladanja - navode u saopćenju.


Dalje se pojašnjava:

 
Koalicija Država ima vlastitog kandidata za člana Predsjedništva BiH, prof.dr. Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, kao i kandidata za predsjednika entiteta RS, Jusufa Arifagića, uspješnog privrednika i povratnika u Kozarac.

 
Kandidatske liste koalicije Država predstavljaju potpuno osvježenje, jer za razliku od drugih listi, preko 80% kandidata su potpuno nova lica, obrazovana, sposobna i ostvarena u drugim poljima izvan politike, a većina dolazi iz realnog sektora.
 

Od ukupno 29 listi, žene su nosioci na njih 10, odnosno svaku treću listu nose žene, a učešće mladih je iznad prosjeka, čime se drugi subjekti ne mogu pohvaliti.

 
Državnu listu za teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona predvodi Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. Na istoj listi je i legendarna bh. sportašica Razija Mujanović, danas sportska direktorica ženske košarkaške reprezentacije BiH.
 

Sarajevske federalne liste predvodit će Maja Muftić Dedović, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, te Nejira Sarajlić, kandidatkinja za načelnicu Općine Stari Grad na Lokalnim izborima 2020. godine.
 

Na sarajevskoj federalnoj listi je i dr. Adis Arapović, zastupnik u Federalnom parlamentu i predsjednik Zelenih BiH.


Listu za Kanton Sarajevo predvodit će Nikolina Petković-Jalovičić, dok će drugi na toj listi biti Edin Bunda, kandidat za načelnika Ilidže na posljednjim lokalnim izborima.

 
Koalicija Država ima liste u šest izbornih jedinica za državni nivo, deset izbornih jedinica za federalni nivo i šest kantonalnih listi, kao i pet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS, što ovu koaliciju svrstava u rijetke subjekte ravnomjerno zastupljene u cijeloj državi - ističe se na kraju saopćenja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!