Pokušaj kontrole rastuće inflacije

Evropska centralna banka podiže kamatne stope prvi put u 11 godina

Biznis Klub21.07.22, 16:13h

Evropska centralna banka podiže kamatne stope prvi put u 11 godina
Centralne banke širom svijeta, uključujući Bank of England i američke Federalne rezerve, podižu stope kako se rast cijena ubrzava

 

 

Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope prvi put u više od 11 godina pokušavajući kontrolisati rastuću inflaciju u eurozoni. 

 

ECB je u četvrtak podigao ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 0,0%, a planira daljnja povećanja kasnije tokom godine.

 

Stopa je negativna od 2014. kako bi potaknula banke da posuđuju umjesto da polažu novac kod banke.

 

Potrošačke cijene porasle su rekordnom stopom od 8,6 posto u 12 mjeseci zaključno s junom. To je znatno iznad cilja banke od 2 posto, javlja BBC. 

 

Centralne banke širom svijeta, uključujući Bank of England i američke Federalne rezerve, podižu stope kako se rast cijena ubrzava.

 

Rastući troškovi energije, goriva i hrane povećavaju inflaciju, vršeći pritisak na porodice koje su slabije finansijske moći.

 

ECB je počela smanjivati kamatne stope nakon finansijske krize 2008. kako bi potaknula rast, a tokom pandemije ih je spustila na -0,5%.

 

Međutim, ranije ove godine dala je do znanja da ih planira ponovno povećati, iako su ekonomisti očekivali samo povećanje od 0,25 postotnih bodova u julu.

 

Postoji zabrinutost da bi se sve veća inflacija mogla ukorijeniti, a nestašica plina tokom zime mogla bi povisiti cijene energije, dodatno utičući na troškove života.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!