Teške optužbe na račun visokog predstavnika u BiH

Mehmedović poziva na podizanje optužnice protiv Christiana Schmidta: Vodi 'putinovsku politiku' u BiH

Front21.07.22, 14:12h

Mehmedović poziva na podizanje optužnice protiv Christiana Schmidta: Vodi 'putinovsku politiku' u BiH
Eventualna odluka o uvođenju cenzusa za izbor delegata u Dom naroda PFBiH je, kaže Mehmedović, vrhunski dokaz da su zapadne države u BiH inspiratori politike "ruskog i srpskog sveta" i otvoreni pokrovitelji tihe dugoročne agresije od strane Hrvatske i Srbije na BiH.

 

 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović pozvao je Bošnjake, ali i ostale narode u BiH koji su u grupaciji ispod cenzusa od 3% da odmah podignu optužnicu protiv Visokog predstavnika Christiana Schmidta "za pokušaj odavanja ustavnog priznanja etničkom čišćenju, UZP-u i ratnim zločinima".

 

U saopćenju za javnost Mehmedović je optužio Schmidta da vodi "putinovsku politiku u BiH".

 

-EU je prvo dopustila da Putin od Ukrajine napravi Bosnu, a sada vi u Bosni pravite modele kako da Putin legalizuje agresiju. Mi smo to preživjeli, preživjeti ćemo i Vas! Posebno je opasno i na to se mora snažno reagovati: lagali ste predstavnike nehrvatskih stranaka u BiH prilikom tzv. konsultacijskih razgovora i otvoreno manipulirali s njima. To ste radili ciljano. To je nedopustivo manipulisanje i laganje za interes Čovića i Plenkovića i Hrvatske. Pravite izdajice od njih, navukli ste ih na tanak led i od njih pred narodom napravili budale sa interesom da gradjanske opcije i one opcije koje nisu za etničku podjelu ponizite i prikažete kao naivne, navodi Mehmedović, dodajući da modelom cenzusa od 3 % visoki predstavnik rješava Putinu model kako da dokine izbor Ukrajinaca u odmetnutim pokrajinama.

 

Eventualna odluka o uvođenju cenzusa za izbor delegata u Dom naroda PFBiH je, dodaje on, vrhunski dokaz da su zapadne države u BiH inspiratori politike "ruskog i srpskog sveta" i otvoreni pokrovitelji tihe dugoročne agresije od strane Hrvatske i Srbije na BiH.

 

-Schmidt pokušava zadati smrtni udarac ne samo BiH uređenoj na evropskim principima već sada stvara podlogu da ozakoni i cenzus od manje od 3 % Ukrajinaca u separatističkim pokrajinama u Ukrajini. Da li BiH sa takvim rasističkim cenzusima može u EU. Po principima EU i ja i Vi znamo da ne može! Vi gosp. Schmidt zatvarate vrata EU Bosni i Hercegovini! Ovo je nastavak politike Angele Merkel i poklon Njemačke Rusiji i signal da Rusija krene i na Moldaviju i na BiH. Zato jer Vam u Njemačkoj treba ruski plin! I ključno: ovo je poruka i Njemačke i medjunarodne zajednica u BiH da fašizam, genocid, UZP i ratni zločini ne smiju biti poraženi, već da moraju ostati pobjednici u BiH, navodi Mehmedović u saopćenju za javnost. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 125

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još