Prešutni dogovor predsjednika SDA i SBiH

Kuju li Efendić i Izetbegović zajednički plan? Postalo je jasno da Šehović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH...

Front20.07.22, 09:55h

Kuju li Efendić i Izetbegović zajednički plan? Postalo je jasno da Šehović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH...
Sad je faktički jasno da se radilo o propaloj političkoj igranci koja je za cilj imala samo jedno – pomoći Bakiru Izetbegoviću u utrci za člana Predsjedništva BiH, a ujedno jačati SBiH kako bi SDA imala kasnije koalicionog partnera

 

 

Kako je nakaradno izgledala na samom početku, priča o kandidatu Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH nije mogla bolje ni završiti.

 

Naime, jučer je postalo jasno da Nermin Šehović neće biti kandidat za poziciju na koju ga je CIK-u prijavio instalirani predsjednik SBiH Semir Efendić.

 

Razlog je prost – Šehović je policijski službenik. A, u demokratskim sistemima, policijski službenici se ne mogu prijavljivati za političke funkcije – dok su policajci, odnosno dok ne daju otkaz.

 

Zakonska “caka”

 

Ni Šehović ni Efendić očigledno nisu znali za tu zakonsku ‘caku’, a kasnije su se nespretno vadili iz blata u koje su sami sebe uvukli, a Efendić je otišao korak dalje pa je trenutne propise nazivao diskriminatoriskim.

 

Ipak, sad je faktički jasno da se radilo o propaloj političkoj igranci koja je za cilj imala samo jedno – pomoći Bakiru Izetbegoviću u utrci za člana Predsjedništva BiH, a ujedno jačati SBiH kako bi SDA imala kasnije koalicionog partnera.

 

Politički insajderi tvrde da pritisak SDA na Efendića i Šehovića nije prestajao dok sat CIK-a nije otkucao rok u kojem je SBiH trebala dopuniti dokumentaciju Šehovićeve kandidature njegovim potpisima, piše Pressmedia.ba.

 

Šehović je na kraju ipak ustuknuo i nije smogao snage da da otkaz i krene u neizvjesnu i, na kraju krajeva, na propast osuđenu utrku.

 

No, to ne znači da se politička saradnja SDA i SBiH ne nastavlja na drugim poljima.

 

Zanimljivo je da se na izbornoj listi SBiH za Skupštinu Kantona Sarajevo nalazi Muamer Bandić.

 

Bandić je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a donedavno je bio član SDA. U SDA je prešao nakon što je propala politika Radeljaša u KS, a Bandić je u to vrijeme bio ministar socijale.

 

Politički transfer

 

Nije do kraja jasno kada je Bandić prešao u SBiH, niti zašto to ta stranka nije objavila niti zašto SDA nije reagirala na ovaj politički transfer, kao što obično satanizira svakog ko izađe iz SDA i pridruži se nekom drugom projektu.

 

Šutnja jedino ima smisla ukoliko postoji prešutni dogovor dvije stranke. U prilog tome ide i nezvanična informacija o dogovoru Efendića i Izetbegovića po kojem SDA neće na listu stavljati ‘jaka’ imena iz Novog Grada, općine u kojoj vlada Efendić.

 

Cilj je navodno izboriti Efendiću bar tri mandata u Skupštini KS, kako bi SDA imala veće šanse formirati vlast nakon izbora. Efendiću bi u tom slučaju pripala mjesto premijera, što je njegov, po sopstvenom priznaju, konačni politički cilj.

 

 

(pressmedia.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još