Nakon što je droga otkrivena među bananama

Nagodio se 'neretvanski kralj kokaina'! Haš sve priznao, državi predao kuće, stanove, aute, keš...

Hronika16.07.22, 21:36h

Nagodio se 'neretvanski kralj kokaina'! Haš sve priznao, državi predao kuće, stanove, aute, keš...
Jerković je priznao da je krijumčarenjem narkotika zaradio tri milijuna i 941 tisuću kuna te je pristao da se to vrati državi

 

 


Mate Jerković zvani Haš iz Metkovića i njegova supruga Sanja Jerković (56), a koji su bili optuženi za krijumčarenje najmanje 102 kg kokaina koji je iz Ekvadora završio u kontejnerima s bananama u Luci Ploče, u četvrtak su potpisali sporazum o priznanju krivnje s Dairom Barović, zamjenicom USKOK-a po kojem su ostali bez kuće s bazenom, stanova, nekretnina, automobila i gotovine u vrijednosti većoj od milijun eura.

 

Prema postignutom sporazumu Haš je zajedno s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem potpisao da je spreman "odguliti" iza rešetaka ukupno osam godina i deset mjeseci. Za zločinačko udruživanje izrečene su mu tri godine zatvora dok je za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama pristao na sedam godina zatvora, što je onda objedinjeno u jedinstvenih 8 godina i 10 mjeseci. Mora platiti i sporednu novčanu kaznu od milijun i pol kuna, što je dužan uplatiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude.

 

mate-jerkovic-has

 

Jerković je priznao da je krijumčarenjem narkotika zaradio tri milijuna i 941 tisuću kuna te je pristao da se to vrati državi.

 

DOBAR POSAO


Također, oduzeta mu je ovom nagodbom i imovina koju je prenio na svoju kćer, a radi se o tri građevinske parcele u Zagrebu na predjelu Fučkov jarak u blizini Mirogoja vrijedne, po sporazumu, više od 26 tisuća eura. Država mu uzima i kuću s dvorištem i bazenom u Metkoviću, površine 540 četvornih metara, vrijednosti veće od 308 tisuća eura. Što se tiče voznog parka, oduzima se automobil "Audi A5 2.0 TDI", vrijedan 282 tisuće kuna, koji je također prebacio na kćerino ime te "Audi A4 2.0 TDI", vrijedan nešto više od 240 tisuća kuna, koji je bio upisan na ime Haševe sestre, i automobil "BMW X5 3.0 TDI" koji je Jerković prebacio na svog nećaka. Utvrđeno je da je vrijednost imovine koju je prenio na svoju rodbinu veća od tri milijuna kuna, a državi je već uplatio 815 tisuća kuna pa je tako država dobila svu protupravnu imovinsku korist koju je Haš zaradio krijumčarenjem droga.

 

Što se tiče njegove supruge Sanje, koju su zastupale odvjetnice Jadranka Sloković i bivša zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, prihvaćena je kazna od tri i pol godine zatvora te mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 750 tisuća kuna. Ona je priznala da je nedozvoljenom trgovinom narkoticima ostvarila protupravnu korist od tri milijuna i 433 tisuće kuna te je pristala da se to vrati u državni proračun. Njoj se, dakle, oduzima i stan u Zagrebu od 121 četvorni metar, koji je prebacila na ime svekrve svoje sestre, a čija je vrijednost veća od milijun i 730 tisuća kuna. Nije joj bilo lako, doznajemo, pred sudom potpisati odricanje od tolike imovine i novca pa je, poprilično potresena, morala čak držati i smirivati ruke dok je stavljala potpis na sporazum.

 

Zamjenica tužiteljice USKOK-a Daira Barović i policija su, moramo istaknuti, odradili jako dobar posao jer je trebalo vremena da se uđe u trag svim nekretninama i pokretninama kojima su Jerkovići prebacivanjem vlasništva pokušavali zamesti trag.

 

S obzirom na to da optužnica USKOK-a još uvijek nije potvrđena, šanse za sporazum i blaže kazne imaju i ostali okrivljeni u ovom slučaju, a radi se o Robertu Gabriću zvanom Bađo (45) iz Metkovića, cariniku Zoranu Erjaucu (52) iz Doljana te talijanskom državljaninu Andrei Merusiju (51), koji se nalazi u kaznionici u Glini na izdržavanju kazne od šest godina na koju je osuđen zbog krijumčarenja 25 kilograma kokaina.

 

ZLOČINAČKO UDRUŽENJE


Slobodna Dalmacija već je detaljno pisala da se Haša teretilo za organiziranje zločinačkog udruženja tako da je u razdoblju od listopada 2019. do kraja 2020. godine, zajedno s još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, povezao ostale okrivljenike. Prema USKOK-u, nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama metkovske tvrtke "Frigo Bonsai" i otpremila je brodom do krajnjeg odredišta u Luku Ploče, Erjauc je, kao carinski službenik, po Jerkovićevoj uputi osigurao siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta. Nakon što je kontejner u kojem je dopremljena droga iskrcan s teretnog broda, Jerković i Gabrić su na parkiralištu kraj osnovne škole izvadili kokain iz kontejnera, te ga pretovarili u Gabrićevo vozilo, nakon čega je on drogu uskladištio u stanu u Metkoviću. Hašova je supruga po njegovu nalogu preko mobitela prenosila upute Gabriću radi pravovremene i točne predaje dogovorene količine kokaina Talijanu Merusiju.

 

Talijan je u najmanje dva navrata preuzeo najmanje 42 kilograma kokaina, od čega je jednom uspio 21 kilogram kokaina prevesti do nepoznatih kupaca u Italiji, dok je 26. lipnja 2020. na području Baćine zaustavljen, te je tada pronađen 21 kilogram kokaina, zbog čega je pravomoćno osuđen. Nakon uhićenja, Haš se branio šutnjom da bi u kolovozu 2021. godine iznio obranu. Tada je kazao da želi reći svoju istinu te da je 2019. godine u Zagrebu upoznao osobu koju ne želi imenovati zbog svoje obitelji. Taj mu je čovjek ponudio mogućnost dobre zarade, a "da se ne umori".


– Pojasnio mi je kako firma "Frigo Bonsai" iz Opuzena preko Luke Ploče uvozi tjedno šest do osam kontejnera banana iz Južne Amerike te da će on na određena mjesta u kontejneru sakriti kokain koji bih ja trebao izvaditi prema njegovim uputama. Trebao sam otići do K.N., vozača "Frigo Bonsaija" za kojeg sam znao da ima financijskih problema, te mu reći da se u svakom kontejneru nalaze kompresori koje moram prodati i od toga dio novca dati njemu. Rekao mi je i da ima poznanika Erjauca koji će sigurno pristati odraditi posao s kokainom – pojasnio je Haš u obrani. Vozaču K.N. je rekao da se ne radi o ničem opasnom već da mora odšarafiti neke rezervne dijelove s rashladnog uređaja. Dogovorili su se da će se vozač s kontejnerom zaustaviti kraj svoje kuće koja je na osami, i dok on ruča Haš će skinuti što mu treba. Vozač je pristao na to uz naknadu od 1500 eura.

 

TAJANSTVENI NARUČITELJ


Carinika Erjauca, kazao je, bolje je znala njegova supruga Sanja pa ga je pitao bi li "malo zažmirio" kad kroz luku budu prolazili neki kontejneri. Pojasnio mu je da će unutra biti kokain i da se on treba pobrinuti da droga sigurno iziđe izvan luke. Kad je to dogovorio s vozačem i carinikom, tajanstvena osoba iz Zagreba ga je nazvala i rekla mu da će krajem 2019. ili početkom 2020. godine doći kontejneri i da treba raditi kako mu se kaže. Da će Haš obaviti svoj dio posla, naručitelj je provjeravao tako da je u kontejner stavljao novčanicu od 10 dolara, koju je Haš trebao uzeti i dati mu kad se vide.

 

– Kad smo se opet sreli dao mi je mobitel samo za komunikaciju porukama, 50 tisuća eura koje sam trebao rasporediti vozaču, cariniku i sebi. Oko Sv. Nikole mi je dojavio da kontejner dolazi za sedam dana. Vozač nije znao da ja vadim kokain. Poznanik me je zvao opet sredinom veljače, rekavši da treći kontejner dolazi krajem veljače ili početkom ožujka i da se radi o 105 paketa. Ja sam se prepao hoću li to moći sam odraditi pa sam pitao za pomoć kuma Gabrića. Rekao sam da je u pitanju kokain i obećao mu 10 tisuća eura – ispričao je Jerković istražiteljima. Tih su stotinjak paketa uskladištili u Gabrićevoj kući, kad bi mu se javio poznanik iz Zagreba, on bi poruke slao Gabriću koji je uzimao pakete i prodavao ih kupcima.

 

–​ Erjauc mi je otvorio oči da spoznam kako sistem funkcionira. Kazao mi je da mu nitko ne treba jer plombu na kontejneru nitko neće dirati osim firme "Frigo Bonsai", koja je ozbiljna proizvodna firma. Za to "otvaranje očiju" dao sam mu 10 tisuća eura, a meni je ostalo 25 tisuća. Za Talijana sam u dva navrata dobio poruku da će doći po kokain. Žao mi je što sam ovo napravio svojoj obitelji i to samo zato jer sam volio na lagan način zaraditi novac. Moja supruga nije znala što ja radim, samo je prenosila Gabrićeve poruke preko mene. Mislio sam da sam najpametniji, ali nisam, i sad sam tu gdje jesam – kazao je u svojoj obrani 60-godišnji Jerković.

 

Suprug:

 
- tri građevinske parcele u Zagrebu koje je prenio na svoju kćer
- kuća s dvorištem i bazenom u Metkoviću od 540 kvadrata
- Audi A5 2.0 TDI na kćerkino ime
- Audi A4 2.0 TDI upisan na ime Haševe sestre
- BMW X5 3.0 TDI koji je prebacio na nećaka
- milijun i po kuna kazne
- tri milijuna i 941 tisuću kuna od ilegalne zarade mora dodatno uplatiti u proračun
 

Supruga:

 
- stan u Zagrebu od 121 kvadrata upisan na svekrvu sestre
- kazna od 750 tisuća kuna
- mora uplatiti još tri milijuna i 433 tisuće kuna

 

(Slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!