Prihvatio sporazum o priznanju krivice

Sead Heco osuđen na godinu dana zatvora zbog porezne utaje, oduzeto mu skoro 700 hiljada KM

Hronika14.07.22, 13:11h

Sead Heco osuđen na godinu dana zatvora zbog porezne utaje, oduzeto mu skoro 700 hiljada KM
Sead Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi "Hecoprom", izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM

 

 

 

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Seada Hecu i pravno lice "Hecoprom" odgovornim zbog produženog krivičnog djela porezna utaja te nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

 

Sead Heco je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM dok je pravnom licu "Hecoprom" izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 KM koju su dužni platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

 

Istovremeno, presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.156,69 KM. Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Sead Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi "Hecoprom", izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM.

 

Na ovaj način je firmi "Hecoprom" omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM, te je tako oštetio budžet za navedeni iznos. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još