VIDEO/ Na komemoraciji u Srebrenici

Bura zbog govora Dritana Abazovića u Potočarima: Šta je premijer Crne Gore rekao što je razljutilo Bošnjake?

Front11.07.22, 12:33h

Bura zbog govora Dritana Abazovića u Potočarima: Šta je premijer Crne Gore rekao što je razljutilo Bošnjake?
Njegov govor mnogi su shvatili u drugačijem kontekstu i kao svojevrsno "relativiziranje genocida i počinjenog zločina" pa su se razbuktali komentari po društvenim mrežama, vrlo burni i oprečni...

 

 

Premijer Crne Gore Dritan Abazović govorio je danas na komemoraciji u Potočarima navodeći kako i danas žive politike koje šire govor mržnje i negiraju genocid.

 

"11. jula 1995. je na ovom mjestu ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I danas 27 godina nakon toga i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela, koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima. Ovo je apel svima da moramo biti bolji", kazao je Abazović.

 

Naglasio je da prošlost ne možemo promijeniti, samo budućnost.

 

"Ovi nišani bijeli mnogo svima govore. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima. Počinile su ga politike zla, politike smrti, politike prevara. Moramo zato da mijenjamo stvari. Ima dosta toga što možemo promijeniti bolje, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini.

 

U ime Vlade Crne Gore upućujem najveći naklon svim žrtvama. Vjerujem da možemo samo zajedno da gradimo novu ljepšu budućost", kazao je Dritan Abazović, premijer Crne Gore.

 

"Mi prošlost ne možemo da izmijenimo, ali možemo budućnost. Na nama je da biramo hoćemo li da živimo u balkanskoj međi ili da živimo bolje", rekao je Abazović.

 

Abazović je u Potočarima naveo kako nas ovi bijeli nišani trebaju stalno podsjećati na žrtve, da učimo iz grešaka, da damo šanse pomirenju i istini.

 

Abazović je na početku svog obraćanja rekao kako ga bijeli nišani u Potočarima sjećaju na to "koliko smo loši bili, da zaštitimo žrtve u Srebrenici".

 

Međutim, njegov govor mnogi su shvatili u drugačijem kontekstu i kao svojevrsno "relativiziranje genocida i počinjenog zločina" pa su se razbuktali komentari po društvenim mrežama, vrlo burni i oprečni...  

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook