Ostaju 12 mjeseci

Bundestag odobrio slanje njemačkih vojnika u BiH u okviru misije Althea

Hronika08.07.22, 17:46h

Bundestag odobrio slanje njemačkih vojnika u BiH u okviru misije Althea
Planirano je da njemački vojnici budu raspoređeni u štab u Sarajevu i, između ostalog, podržavaju koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH

 

 

 

Njemački parlament (Bundestag) tokom današnje sjednice usvojio je odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, a koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea.

 

Prema današnjoj odluci Bundestaga, u sigurnosnoj operaciji EUFOR-a učestvovat će do 50 njemačkih vojnika, a njihov mandat će trajati dvanaest mjeseci, odnosno završit će 30. juna 2023. godine.

 

Planirano je da njemački vojnici budu raspoređeni u štab u Sarajevu i, između ostalog, podržavaju koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH.

 

Pored toga, predviđena su i dva tima za vezu i posmatranje, koji će razmjenjivati ​​informacije sa stanovništvom i doprinijeti stvaranju slike situacije za izvođenje operacija.

 

Podsjetimo, do ove odluke dolazi nakon što se njemačka vlada 15. juna 2022. izjasnila za ponovno angažovanje njemačkih oružanih snaga, a nakon procjene da bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinijelo miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Treba podsjetiti i na to da je su Oružane snage Njemačke već učestvovale u misiji EUFOR-a u periodu od 2004. do 2012. godine

 

“Sada, deset godina kasnije, trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva da Njemačka ponovo učestvuje u EUFOR-u. Strahuje se od većih tenzija, posebno u pogledu izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra 2022. godine. Izbori su ključni za demokratsku budućnost u regionu. Oružane snage Njemačke u Bosni i Hercegovini imaju misiju da podrže održavanje sigurnog okruženja i poštovanje Dejtonskog sporazuma. Bitna njemačka komponenta EUFOR -a su dva tima za vezu i posmatranje (LOT timovi za vezu i posmatranje)”, navodi se u saopštenju.

 

Pojašnjeno je da su pomenuti timovi za vezu i posmatranje su u kontaktu sa stanovništvom i na taj način mogu steći vrijednu sliku situacije u zemlji s jedne strane i povećati prihvaćanje misije na lokalnom nivou s druge. Osim toga, oni vidljivo ističu vojnu posvećenost međunarodne zajednice.

 

Nadalje, Bundeswehr će pružati i podršku u okviru EUFOR -a za koordinaciju obuke bosanskih oružanih snaga.

 

Također, Njemački Budestag danas je usvojio i Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je data “podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!