KVALITETNIJA I BRŽA USLUGA

Stigli novi aparati na KCUS: Značajno brži dolazak do patohistoloških nalaza uz visoku tačnost

Hronika05.07.22, 14:15h

Stigli novi aparati na KCUS: Značajno brži dolazak do patohistoloških nalaza uz visoku tačnost
Novi uređaji neophodni su kako bi se proširio spektar usluga i uvelo više procedura. Nabavkom novih aparata u mogućnosti smo uraditi veći broj patohistoloških analiza za bolesnike. Nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS vrši se shodno postojećem Planu i listi prioriteta - pojasnila je direktorica KCUS-a, dr. Sebija Izetbegović

 

 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika instalirani su novi aparati za imunohistohemijsko bojenje, koji će omogućiti značajno brži dolazak do patohistoloških nalaza uz visoku tačnost tehnologije.


Kako kaže prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina KCUS, u toku je edukacija kadra za korištenje aparata, koji uz već postojeći Ventana imaju za svrhu ubrzati proces imunohistohemije kao i unaprijediti kvalitet imunohistohemijske dijagnostike.
 

- U OJ Klinička patologija i citologija uz rutinske, obavljaju i složene dijagnostičke metode u patološkoj i citološkoj analizi, uz pružanje usluga iz histohemije, imunohistohemije, protočne citometrije, brojnih metoda citogenetike i molekularne patologije (FISH i PCR tehnike). Radi se o aparatima autostainer LINK 48 Agilent - Dako koji omogućavaju optimalno bojenje i prezentaciju na samom staklu koristeći širok spektar antitijela različitih proizvođača (široki spektar obuhvata preko 200 antitijela) - rekla je prof. dr. Vegar Zubović i dodala da je ova oprema smještena u novi prostor posebno pripremljen za obavljanje ovih usluga.

 

kcus-oj-klnicka-patologija


Iz OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika, napomenuli su da će moći koristiti automatsko bojenje različitih PD-L1 klonova i analizu njihove ekspresije na različitim uzorcima tumora pluća, dojke, mokraćnog mjehura i želuca.


Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, nabavkom ovih savremenih aparata pružit će se kvalitetnije i brže zdravstvene usluge pacijentima u BiH.


- Novi uređaji neophodni su kako bi se proširio spektar usluga i uvelo više procedura. Nabavkom novih aparata u mogućnosti smo uraditi veći broj patohistoloških analiza za bolesnike. Nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS vrši se shodno postojećem Planu i listi prioriteta. Izuzetno sam ponosna na uspjeh koji smo do sada ostvarili u KCUS. O našem uspjehu svakodnevno svjedoče zadovoljni pacijenti i njihove porodice - poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!