Prvi korak

Trideset članica NATO-a potpisalo pristupni protokol za Finsku i Švedsku

Hronika05.07.22, 12:12h

Trideset članica NATO-a potpisalo pristupni protokol za Finsku i Švedsku
Današnji potez dodatno je ojačao rusku stratešku izolaciju nakon njene invazije na susjednu Ukrajinu u februaru i vojnog sukoba koji je izbio otada

 

 

 

Trideset NATO saveznica potpisalo je pristupni protokol za Švedsku i Finsku u utorak, u prvom koraku uoči parlamentarnog odobrenja njihove molbe za članstvom u zapadnom vojnom savezu.

 

Današnji potez dodatno je ojačao rusku stratešku izolaciju nakon njene invazije na susjednu Ukrajinu u februaru i vojnog sukoba koji je izbio otada.

 

- Ovo je uistinu istorijski momenat za Finsku, za Švedsku i za NATO – izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

 

Trideset ambasadora i stalnih predstavnika zvanično su odobrili odluke s prošlosedmičnog samita NATO-a na kome je alijansa donijela istorijsku odluku da pozove ruskog susjeda Finsku i skandinavskog partnera Švedsku da se pridruže vojnom klubu, prenosi AP.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!