ODGOVOR VLADI FBIH IZ NAŠE STRANKE

Pozder: Ne ponižavajte ni radnike ni poslodavce sadake politikom! Prvo smanjite poreze na rad - trajno!

Front04.07.22, 21:54h

Pozder: Ne ponižavajte ni radnike ni poslodavce sadake politikom! Prvo smanjite poreze na rad - trajno!
Ako će već voditi sadaka politiku, zašto onda Vlada komplikuje? Zašto prosto radnicima ne da jednokratnu pomoć? Pa zato što kupuje vrijeme! Dok se ustanove kriteriji za pomoć, zatim iznos pomoći, iznos poreza za koji će poslodavci biti oslobođeni, proći će i izbori - ističe se u reagiranju zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH Nasihe Pozder

 

 


Prijedlog Vlade FBiH poslodavcima da daju radnicima jednokratnu pomoć, a da zauzvrat budu oslobođeni poreza, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Nasiha Pozder ocijenila je neznalačkim, populističkim te još jednim primjerom sadaka politike.


- Današnji potez Vlade FBiH konačno je priznanje propasti provođenja Reformske agende na kojoj je Fadil Novalić prije osam godina temeljio vlastiti smisao političkog djelovanja, ali i svoje stranke. Jedan od njenih osnovnih ciljeva bio je prebacivanje poreznog tereta s rada na potrošnju. Dakle, smanjiti poreze na rad što bi ta sredstva preusmjerilo na povećanje plata radnicima. No, u zadnjih osam godina se desilo upravo suprotno: SDA i njen premijer FBiH nikada nisu smanjili fiskalno opterećenje rada, već su ga povećali – podsjećam da je Fadilova vlada smanjila nivo neoporezive naknade za topli obrok, što je rezultiralo većim poreskim opterećenjem radničkih primanja.


Stoga danas, umjesto da imamo radnike koji od svoje bruto plate nose veći dio svojim porodicama, dobili smo situaciju u kojoj SDA-HDZ-SNSD kao vlast izvlače više novca iz džepova radnika i pri oporezivanju plata i pri oporezivanju potrošnje, još se bez trunke stida hvale rekordnim rastom svih poreskih prihoda! Sistemsko smanjenje oporezivanja plata je ova Vlada FBiH zaboravila, a u inflaciji je postalo očigledno (i samoj Vladi), koliko je mjera povećanja kupovne moći radnika bila važna i neophodna.


No, umjesto smanjenja opterećenja plata svim radnicima, Vlada će opet selektivno, oprostiti doprinose samo radnicima onih poslodavaca koji u ovih osam godina njene surove poreske politike i zadnje dvije godine krize nisu potpuno osiromašili, pa imaju mogućnost da uplate jednokratnu pomoć svojim radnicima – a takvih je malo!!!  Vlada FBiH ovim hinji humanost, istovremeno pokušavajući da prebaci lopticu poslodavcima, tražeći od njih da iz ograničenih resursa koji su im ostali nakon plaćanja harača samoj Vladi, pokažu svoju humanost. Dakle, Vlada ne daje ništa, samo prihvata da na milostinju nekih poslodavaca ne naplati obaveze koje zakonima sama propisuje.


Ako će već voditi sadaka politiku, zašto onda Vlada komplikuje? Zašto prosto radnicima ne da jednokratnu pomoć? Pa zato što kupuje vrijeme! Dok se ustanove kriteriji za pomoć, zatim iznos pomoći, iznos poreza za koji će poslodavci biti oslobođeni, proći će i izbori. Vlada sada samo želi zamajavati javnost da kao brine za radnike, a ustvari ih ponižava. Radnicima jednokratna pomoć ne treba, njima trebaju plate od kojih mogu živjeti dostojanstveno.


Stvar treba ići obrnutim redoslijedom i nikako jednokratno: Prvo Vlada treba smanjiti oporezivanje radničkih plata, trajno!!!, a onda poslodavci također trajno mogu, trebaju i moraju podići radnicima plate. Sve ostalo je izvrdavanje i predizborni lov glasova u mutnom - navodi se u saopštenju Nasihe Pozder.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još