RUSIJA SE ŠIRI

Šok na Zapadu: Jedna država želi se svojom voljom 'spojiti' sa Rusijom, svijet se pita - rađa li se novi SSSR?!

Front04.07.22, 10:23h

Šok na Zapadu: Jedna država želi se svojom voljom 'spojiti' sa Rusijom, svijet se pita - rađa li se novi SSSR?!
Ugovor o uniji dvije su zemlje potpisale još 1997., kad je Rusiju vodio Boris Jeljcin, a proklamirani cilj sporazuma bila je obnova susjedskih veza nakon raspada SSSR-a te, u konačnici, stvaranje zajedničke države

 

 


Zapadne sankcije samo ubrzavaju integraciju Rusije i Bjelorusije, poručio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, kako prenosi Moscow Times.


- Neviđeni politički i sankcijski pritisak "kolektivnog Zapada" tjera nas da ubrzamo procese ujedinjenja. Zajedno je lakše minimizirati štetu od nezakonitih sankcija, pokrenuti proizvodnju traženih proizvoda, razvijati nove kompetencije i širiti suradnju s prijateljskim zemljama – rekao je Putin u video obraćanju na IX. godišnjem Forumu ruskih i bjeloruskih regija.


Podsjetimo, zapadne zemlje nametnule su više rundi sankcija i Moskvi i Minsku kao odmazdu za rusku agresiju na Ukrajinu, pri čemu je Bjelorusija optužena da dopušta ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija za upad u sjevernu Ukrajinu, piše Slobodna Dalmacija.


Svoj govor na forumu – koji je održan u bjeloruskom gradu Grodnu, blizu poljske granice – Putin je počeo povijesnim reminiscencijama na Drugi svjetski rat, podsjetivši da se forum održava uoči Dana neovisnosti Republike Bjelorusije, koji se obilježava 3. srpnja.


- Na taj dan 1944. godine Minsk je oslobođen od nacista. Zato želim od srca čestitati našim bjeloruskim prijateljima ovaj državni praznik. Uvijek ćemo se sjećati da su se naši narodi zajedno borili za obranu slobode i neovisnosti te za mir u cijeloj Europi po cijenu golemih žrtava – rekao je predsjednik Rusije.


Putin je govor završio konstatacijom da su dvije susjedne zemlje "uspjele postići doista uzornu razinu strateškog partnerstva i savezništva", odnosno da njihova Unija predstavlja "primjer istinski obostrano korisne i ravnopravne integracije".


Sporazum iz 1997.


Na forumu u Grodnom govorio je i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se također pohvalno izrazio o uniji dviju zemalja kao "primjeru kulturne i gospodarske međudržavne suradnje":


- U sadašnjoj fazi Savezna država Bjelorusije i Rusije igra ulogu lokomotive u općem tijeku integracijskih procesa – poručio je Lukašenko.

 

lukasenko-putin


Predsjednik Bjelorusije potom je pozvao i ostale postsovjetske zemlje da se približe Uniji, navodeći kako je to jedini način da ostanu suverene i neovisne.


- Danas zemlje postsovjetskog prostora moraju biti iskreno zainteresirane za približavanje Saveznoj državi, ako žele očuvati svoj suverenitet i neovisnost. Oni koji sumnjaju moraju shvatiti: bez brzog ujedinjenja i konsolidacije, jačanja međudržavnih veza i jednostavno normalnih ljudskih odnosa, možda nas sutra neće biti – rekao je Lukašenko.


Ove će Lukašenkove riječi na Zapadu tumačiti kao najavu Putinova pokušaja da obnovi bivši SSSR, u skladu s njegovom poznatom tezom da je "raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća", odnosno da "onaj tko ne žali za SSSR-om nema srca".


No puno se rjeđe citira nastavak te Putinove izjave, u kojoj on kaže da "onaj tko želi obnoviti SSSR nema pameti".


Kako bilo, valja reći da je ideja spajanja Rusije i Bjelorusije starija od Putina, jer datira iz vremena prije nego što je Putin preuzeo vlast u Rusiji. Ugovor o uniji Rusije i Bjelorusije dvije su zemlje potpisale još 1997., kad je Rusiju vodio Boris Jeljcin, a proklamirani cilj sporazuma bila je obnova susjedskih veza nakon raspada SSSR-a te, u konačnici, stvaranje zajedničke države.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još