pakleno ljeto

Cijela BiH i dalje 'u narandžastom': I dalje nesnosna vrućina, evo gdje se očekuju pljuskovi i grmljavina...

Hronika04.07.22, 08:46h

Cijela BiH i dalje 'u narandžastom': I dalje nesnosna vrućina, evo gdje se očekuju pljuskovi i grmljavina...
I danas je na području cijele BiH na snazi naranadžasto upozorenje zbog visokih temperatura zraka i vrijednosti UV indeksa

 

 


Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, očekuju se u centralnm, istočnim, jugoistočnim područjima Bosne i mjestimično u Hercegovini. Vjetar slab, uglavnom, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 °C.

 

U Sarajevu prije podne sunčano, poslije podne umjeren porast naoblake. Tokom poslijepodneva su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 °C.

 

I danas je na području cijele BiH na snazi naranadžasto upozorenje zbog visokih temperatura zraka i vrijednosti UV indeksa.


Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

 

Poduzmite mjere opreza i pratite poslijednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.


Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama, navode iz FHMZ-a. 


 

U utorak prije podne pretežno sunčano. Tokom dana u Bosni postepen porast naoblake praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i jakim udarima vjetra.

 

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 39 °C.


U srijedu jutro i veći dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, a u ostatku dana prestanak padavina i razvedravanje. U ostatku zemlje pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 33, na jugu do 36 °C.

 

U četvrtak prije podne sunčano. Tokom poslijepodneva postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U kasnim večernjim satima kiša se očekuje u na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 °C.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!