RIJEČ STRUKE/ GDJE JE SIGURNO KUPANJE

Nakon napada bijele psine u egipatskom ljetovalištu: 'I u Jadran povremeno dolaze tri vrste ajkula opasne za ljude'

Hronika03.07.22, 19:52h

Nakon napada bijele psine u egipatskom ljetovalištu: 'I u Jadran povremeno dolaze tri vrste ajkula opasne za ljude'
U Jadranu je u posljednjih 150 godina zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa. Zadnji smrtonosni napad bio je 1974. godine. U Lokvi Rogoznici kod Omiša velika bijela psina od 5 metara je zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera

 

 

 

Ženi (68) u Egiptu je morski pas otkinuo ruku i nogu. Ona je uspjela doplivati do obale, ali preminula je u kolima hitne pomoći. Međutim, danas je egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine potvrdilo da se dogodilo još jedno ubistvo te da je su od napada ajkule u poznatom ljetovalištu Hurgadi smrtno stradale zapravo dvije žene!    

 

Hrvatski stručnjak Alen Soldo kaže za 24sata.hr kako je moguće da je žene napao morski pas oblokrilac.


Napadi u Hrvatskoj


U Jadranu je u posljednjih 150 godina zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa. Zadnji smrtonosni napad bio je 1974. godine. U Lokvi Rogoznici kod Omiša velika bijela psina od 5 metara je zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera.  


- Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, a na sreću je preživio napad - naglasio je stručnjak Soldo.  


Hrvatska je sigurna     


Iako su napadi morskih pasa zabilježeni kod nas, Jadran je u kategoriji mora koji su 'posve sigurni za kupanje'.  


- U Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa. Normalno je da ćete na moru vidjeti morske pse jer to je njihovo prirodno stanište. 99.99 posto ljudi u Republici Hrvatskoj nikada neće uživo vidjeti morskog psa. Kod nas je desetljećima dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina. Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu prozirnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice - objašnjava Alen Soldo.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još