NACIONALNI PONOS

Sastanak sa poznatim ćevabdžijama: Gradonačelnica Karić inicira zaštitu i brendiranje sarajevskih ćevapa

Biznis Klub01.07.22, 20:34h

Sastanak sa poznatim ćevabdžijama: Gradonačelnica Karić inicira zaštitu i brendiranje sarajevskih ćevapa
Sudionici današnjeg sastanka su se složili da imamo sve preduslove da pokrenemo proces koji vodi registraciji za dobivanje zaštićene oznake geografskog porijekla na nivou BiH i Evropske unije

 

 


Sarajavski ćevapi su prema Svjetskom atlasu hrane "The TasteAtlas" zauzeli visoko 10 mjesto na ranglisti svjetskih 100 najprepoznatljivijih nacionalnih i regionalnih tradicionalnih jela i svrstani su u top 5 jela sa visokim potencijalom za zaštitu.


Zaštita i brendiranje sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda bila je u fokusu sastanka kojeg je danas gradonačelnica Benjamina Karić održala sa vlasnicima poznatih sarajevskih ćevabdžinica.


„Očuvanje tradicije autentičnog sarajevskog ćevapa za sve nas treba da bude od izuzetnog značaja. Inicirala sam ovaj susret jer smatram da je krajnje vrijeme da se beskompromisno aktiviramo kako bi sačuvali i zaštitili svojevrsnog ambasadora našeg grada i zemlje. Do sada u tom pravcu niko nije djelovao. Danas smo napravili mali, ali izuzetno važan korak“, kazala je Karić.

 

benjamina-karic-cevabdzije


Gradonačelnica je istakla da registracije traju godinama, ali sve je to vrijedno truda.


Aktuelna gradska administracija će, poručila je Karić, nastaviti s podrškom zaštiti i promociji najpoznatijeg sarajevskog brenda, ćevapa s ciljem jačanja naše gastronomske i turističke ponude.


Sudionici današnjeg sastanka su se složili da imamo sve preduslove da pokrenemo proces koji vodi registraciji za dobivanje zaštićene oznake geografskog porijekla na nivou BiH i Evropske unije.


Sljedeći korak je formiranje udruženja ćevabdžija koje jedino može pokrenuti postupak zaštite, pri čemu će Grad Sarajevo pružiti svu potrebnu pomoć.


Sarajevske ćevabdžije zahvalile su Gradu Sarajevu i gradonačelnici Karić na pokrenutoj inicijativi i podršci.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još