osvježenje stiže iduće sedmice

Divlja toplotni val u Europi: Oboreni višestruki junski rekordi, neviđene temperature svuda

Hronika01.07.22, 09:27h

Divlja toplotni val u Europi: Oboreni višestruki junski rekordi, neviđene temperature svuda
Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stepena niža od junskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja

 

 

 


Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike.


Snažni toplotni val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva.

 

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od junskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.

 

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

 

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stepena niža od junskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja.

 

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 Celzijevih stupnjeva.

 

S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.

 

U nastavku sedmice očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom.

 

(N1/ DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!