jačanje nato-a

Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH, oglasio se i Johnson: 'Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da...'

Hronika30.06.22, 13:20h

Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH, oglasio se i Johnson: 'Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da...'
Između ostalog, navedeno je kako se naše zemlja suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba

 

 

 

 

Na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije u zvaničnom saopćenju navedeno je kako britanski vojni stručnjaci će biti poslani u Bosnu i Hercegovinu, kako bi ojačali misiju NATO-a te promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji - prenosi Raport

 

Između ostalog, navedeno je kako se naše zemlja suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.

 

“Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa i euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost. Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Velike Britanije i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima, pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se posija nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu”, stoji u saopćenju.

 

Također, istaknuto je kako će novi strateški savjetnik za odbranu podržat reformu odbrane u BiH, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage koje mogu ispunjavati standarde NATO-a.


 
“Osim toga, Velika Britanija će osigurati 750.000 funti za uspostavljanje odličnog centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada koji mogu povrijediti ljude unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije trenutno radi sa bosanskohercegovačkim kolegom kako bi zemlja ostala na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružane snage BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima2, istaknuto je.

 

Na samom kraju saopćenja oglasio se i premijer Britanije Boris Johnson.

 

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, rekao je Johnson.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još