osvježavajuće i malo drugačije

Zaboravite na klasičnu pripremu, isprobajte perzijski trik: Kako od svježih krastavaca i paradajza napraviti fantastičnu salatu?

Hronika30.06.22, 10:49h

Zaboravite na klasičnu pripremu, isprobajte perzijski trik: Kako od svježih krastavaca i paradajza napraviti fantastičnu salatu?
Postoje različite varijante ove salate ovisno o tome koje se začinsko bilje koristi

 

 

 

Salata Shirazi je osvježavajuća perzijska salata temeljena na svježim krastavcima i rajčicama koja se često poslužuje uz pečeno meso s roštilja. Ime je dobila jer potječe iz grada Shiraz koje danas pripada Iranu, no priprema se diljem Bliskog istoka.

 

Postoje različite varijante ove salate ovisno o tome koje se začinsko bilje koristi – najčešće su u pitanju svježi listići mente, a začinjava se limunovim ili limetinim sokom te se obavezno dodaju sitni komadići ljubičastog luka.

 

Za pripremu salate Shirazi najbolje je koristiti krastavce s malo i ili nimalo koštica. Ako nemate takve krastavce na raspolaganju prerežite krastavce po pola i žlicom izdubite sredinu, a za salatu upotrijebite hrskavi ostatak.



Sastojci za perzijsku salatu Shirazi:


2 veća krastavca
1 veća rajčica
½ ljubičastog luka
2 žlice nasjeckanih svježih listića mente
2 žlice limunova soka
sol i papar po želji


Priprema perzijske salate Shirazi:


Operite povrće, očistite ga i narežite na sitne kockice. Narežite rajčice, krastavce i luk na otprilike istu veličinu.


Stavite povrće u veću zdjelu te začinite sa solju, paprom, svježim listićima mente i limunovim sokom. Sve dobro promiješajte.


Poklopite zdjelu i stavite u hladnjak na sat ili dva prije posluživanja kako biste je dobro ohladili i kako bi se okusi sljubili.


Poslužite s jelom po želji. Dobar tek!

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!