Samit u Madridu

Odgovor Rusiji: SAD pojačavaju vojno prisustvo u Evropi, a NATO ojačava svoj istočni blok

Front30.06.22, 08:00h

Odgovor Rusiji: SAD pojačavaju vojno prisustvo u Evropi, a NATO ojačava svoj istočni blok
Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog napad na sve, poručio je Biden

 

 

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obećao je više američkih vojnika, ratnih aviona i ratnih brodova za Evropu dok je NATO pristao na najveće jačanje svojih sredstava odvraćanja od Hladnog rata kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

 

Bidenova predanost na samitu u Madridu "da brani svaki centimetar savezničkog teritorija" došla je kada je vojni savez pod vodstvom SAD također pokrenuo novi plan za jačanje baltičkih država i Poljske protiv svakog budućeg ruskog napada.

 

SAD također povećavaju broj od 100.000 vojnika koji su već u Evropi te slanjem više ratnih brodova u Španiju, aviona u Veliku Britaniju i već postavljenog oružja na Baltik te vojnika u Rumuniju. Više njemačkih, britanskih i drugih savezničkih trupa koje trebaju biti u pripravnosti da se rasporede na istoku Evrope, piše Reuters.

 

- Mi to zaista mislimo kada kažemo da je napad na jednog napad na sve - poručio je Biden.

 

Inače, premijer Italije Mario Draghi umanjio je prijetnju kratkoročnom oružanom konfrontacijom između NATO saveza i Rusije, navodeći kako "moramo biti spremni, ali da ne postoji rizik od vojne eskalacije".

 

Baltik je prvobitno tražio stalne baze NATO-a i čak desetostruko povećanje prisustva NATO trupa sa oko 5.000 multinacionalnih vojnika prije invazije na Ukrajinu, kao i dodavanje vazdušne i pomorske odbrane.

 

Ono što je NATO dogovorio jučer nije u skladu s tim, ali to znači više savezničkih trupa u Estoniji, Latviji i Litvaniji, te više opreme, oružja i municije koje se šalju u regiju i uspostavljanje sistema brzih pojačanja. Lideri NATO-a složili su se da krenu ka stavljanju više od 300.000 vojnika u veću pripravnost.

 

Podsjetimo, NATO savez se u prošlosti oslanjao na mnogo manje vojnika, oko 40.000 koji su bili u pripravnosti da odgovore na bilo koji ruski napad ili druge krize.

 

- Rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine srušio je mir u Evropi i stvorio najveću sigurnosnu krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata. NATO je odgovorio snagom i jedinstvom - izjavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, prenosi Reuters.

 

State Department je prenio snažnu poruku američkog predsjednika Joea Bidena s NATO samita u Madridu.

 

- Šaljemo nepogrešivu poruku. NATO je snažan, ujedinjen - poručio je Biden.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još