Turski predsjednik objavio 7 tačaka sporazuma

'Dobio sam što sam htio': Evo zašto je Erdogan dopustio ulazak Švedske i Finske u NATO

Front29.06.22, 13:41h

'Dobio sam što sam htio': Evo zašto je Erdogan dopustio ulazak Švedske i Finske u NATO
Erdogan je danas objavio 7 tačaka sporazuma koji je potpisan sa Švedskom i Finskom

 

 

 

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je ministar pravosuđa Bekir Bozdag. Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara dotad protivila, piše Index

 

„U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i jedanaest članova PKK-a“, rekao je ministar, a prenose turski mediji.  Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u.

 

Feto je pokret propovjednika Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u julu 2016. godine. 


Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson. 

 

Turska je blokirala ulazak dviju država u NATO, optuživši ih da je sklonila militante dvaju pokreta. Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum triju država koji otvara put za proširenje Saveza. 

 

„Turska je dobila ono što je htjela“, priopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o „potpunoj suradnji“ država u borbi protiv terorizma. 

 

Erdogan je danas objavio 7 tačaka sporazuma koji je potpisan sa Švedskom i Finskom.

 

1. Finska i Švedska neće pružiti potporu PKK-u i Fetou, a Turska će zauzvrat pružiti punu potporu zemljama u borbi s prijetnjama njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Finska i Švedska složile su se da će najoštrije osuditi terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama. 

 

2. Finska i Švedska obvezale su se potvrditi da je PKK zabranjena teroristička organizacija i obvezale su se spriječiti aktivnosti skupine i svih drugih terorističkih entiteta, kao i aktivnosti pojedinaca u povezanim i skupinama ili mrežama povezanim s tim terorističkim organizacijama. 


3. Finska je istaknula nekoliko nedavnih izmjena svog kaznenog zakona kojima se proširio opseg kažnjivih terorističkih zločina, od kojih je posljednji stupio na snagu 1. siječnja 2022. Švedska je sa svoje strane potvrdila da će 1. srpnja stupiti na snagu novi, oštriji zakon o kaznenim djelima terorizma te da se vlada priprema dodatno pooštriti protuterorističko zakonodavstvo.

 

4. Turska, Finska i Švedska potvrdile su da između njih više ne postoji nacionalni embargo na oružje. Švedska mijenja svoj nacionalni regulatorni okvir za izvoz oružja u odnosu na NATO saveznike.


5. Turska, Finska i Švedska su se obvezale na sljedeće konkretne korake:

 

Tri zemlje su se složile uspostaviti zajednički, strukturirani mehanizam dijaloga i suradnje na svim razinama vlasti. Finska i Švedska borit će se protiv terorizma odlučno i u skladu s odredbama relevantnih dokumenata i politika NATO-a, obvezujući se poduzeti sve potrebne korake za daljnje pooštravanje domaćeg zakonodavstva u tu svrhu.

 

Finska i Švedska brzo će i temeljito rješavati zahtjeve Turske za deportaciju ili izručenje osumnjičenih za terorizam, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obavještajne podatke koje je dostavila Ankara. Finska i Švedska će istražiti i zabraniti sve aktivnosti financiranja i novačenja PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihovih proširenja, kao i podružnica ili nadahnutih grupa ili mreža.

 

Turska, Finska i Švedska su se obvezale na borbu protiv dezinformacija i sprječavanje zlouporabe njihovih domaćih zakona u korist ili promicanje terorističkih organizacija, uključujući aktivnosti koje potiču nasilje protiv Turske. Finska i Švedska osigurat će da njihovi odgovarajući nacionalni regulatorni okviri za izvoz oružja omoguće nove obveze prema saveznicima i odražavaju njihov status članica NATO-a.


6. Za provedbu ovih koraka Turska, Finska i Švedska uspostavit će stalni zajednički mehanizam, uz sudjelovanje stručnjaka iz ministarstava vanjskih poslova, unutarnjih poslova i pravosuđa te obavještajnih službi i sigurnosnih institucija. 

 

7. Turska je također potvrdila svoju dugogodišnju potporu NATO-ovoj politici otvorenih vrata, pristajući podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a na summitu u Madridu 2022. godine.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još