okupit će više od 250 učesnika

Prvi AgriTech samit u BiH ‘Digitalna budućnost poljoprivrede’ najavljen za 7. juli u Sarajevu

Biznis Klub27.06.22, 15:30h

Prvi AgriTech samit u BiH ‘Digitalna budućnost poljoprivrede’ najavljen za 7. juli u Sarajevu
Cilj samita je da zajedničkom diskusijom prikažu kako tehnološka rješenja pomažu u nekim od najznačajnijih izazova s kojima se poljoprivreda danas suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom. Bit će riječi o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora

 

 

 

 

Prvi AgriTech Summit u Bosni i Hercegovini najavljen je za 7. juli u Sarajevu pod nazivom "Digitalna budućnost poljoprivrede".

 

Održava se u okviru projekta ”EU4Business” koji finansira Evropska unija, u organizaciji Razvojnog Programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

Prema saopćenju organizatora, okupit će više od 250 učesnika i više od 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike te će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas.

 

- Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, AgriTech samit će pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju, koja se ne smije propustiti. AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma te će se sastojati od interaktivnih diskusija kao glavnog dijela programa i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede - kaže se u saopćenju UNDP-a.

 

agritech-sajam

 

Napredni uređaji i precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi, omogućit će farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije.

 

- Posebno nam je drago da ćemo prvi put u BiH predstaviti i virtualnu budućnost poljoprivednog sektora, koristeći VR tehnologiju. Evropska unija i ovog puta je snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru na području Bosne i Hercegovine.  AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti u projektu 'EU4Business' koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili njihove potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Bespovratna sredstva Evropske unije iskorišćena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede - navode organizatori.

 

Cilj samita je da zajedničkom diskusijom prikažu kako tehnološka rješenja pomažu u nekim od najznačajnijih izazova s kojima se poljoprivreda danas suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom. Bit će riječi o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora.

 

Na panelu će učestvovati predstavnici akademske zajednice, privrednici, konsultanti  te predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine i regije.

 

Mladen Savin, Izvršni direktor prodaje u kompaniji AGRIVI iz Republike Srbije, Oskar Marko, asistent direktora BioSense kompanije iz Republike Hrvatske, te suosnivačica Cropt kompanije Aleksandra Čavoški iz Velike britanije, samo su neki od najavljenih govornika na prvom AgriTech samitu.

 

Inovativna agritech rješenja prezentirat će i svjetske kompanije iz Austaralije, Kenije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.

 

Projekat “EU4Business” finansira Evropska unija kako bi ojačala kapacitete za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedila konkurentnost i inovativnost bh. kompanija u odabranim sektorima.

 

Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion Savezna Republika Njemačka.

 

Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!