Najveći porast od Hladnog rata

NATO u visoku pripravnost stavlja više od 300.000 vojnika! Stoltenberg: 'Rusija je prijetnja našoj sigurnosti'

Hronika27.06.22, 14:44h

NATO u visoku pripravnost stavlja više od 300.000 vojnika! Stoltenberg: 'Rusija je prijetnja našoj sigurnosti'
Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, također je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO-a koje su najbliže Rusiji

 

 

NATO će značajno povećati broj snaga u visokoj pripravnosti na više od 300.000 s dosadašnjih 40.000. To je najveći porast od Hladnog rata.

 

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, također je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO-a koje su najbliže Rusiji.

 

"Transformirat ćemo snage za odgovor"

 

Odluke će biti iznesene na značajnom summitu NATO saveza ove sedmice u Madridu.

 

"Transformirat ćemo snage za odgovor NATO-a i povećati broj naših snaga visoke spremnosti na više od 300.000", rekao je Stoltenberg novinarima.

 

NATO snage za odgovor trenutno broje oko 40.000 vojnika, mornara i zračnog osoblja. Bit će promijenjeno i njihovo ime te će se snage od sada zvati "Allied Reaction Force", piše Sky News.

 

"Rusija predstavlja prijetnju našoj sigurnosti"

 

Stoltenberg je najavio da će u novom Strateškom konceptu koji će saveznici usvojiti u Madridu Rusija biti definirana kao "najveća i direktna prijetnja našoj sigurnosti".

 

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

 

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja direktnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima", rekao je Stoltenberg.

 

Prvi put će spomenuti Kinu

 

Prvi put u Strateškom konceptu spomenut će se i Kinu i izazove koje Peking predstavlja za članice NATO-a.

 

Još uvijek je nejasno hoće li se riješiti pitanje turske blokade za primanje Finske i Švedske u NATO. Stoltenberg je rekao da se na tome intenzivno radi, da će biti sastanaka i u Madridu, ali da "ne može obećati da će blokada biti uklonjena".

 

Najavio je da će se u utorak u Madridu sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, finskim Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još