VIDEO/ Nakon šokantne odluke američkog Vrhovnog suda

Krenule se zatvarati klinike za pobačaje u SAD-u: Policija suzavcem na demontrante, vozač se zaletio u masu ljudi

Hronika25.06.22, 09:39h

Krenule se zatvarati klinike za pobačaje u SAD-u: Policija suzavcem na demontrante, vozač se zaletio u masu ljudi
Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak, a očekuju se daljnje restrikcije

 

 

Nakon odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju poništeno je federalno pravo na abortus, uvedeno presudom starom 50 godina. To znači da će milioni žena u SAD-u izgubiti pravo na legalni pobačaj. 

 

Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak, a očekuju se daljnje restrikcije. 

 

Suci Vrhovnog suda koji su donijeli odluku naveli su da je presuda u slučaju Roe protiv Wade, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan maternice (između 24. i 28. sedmice trudnoće), pogrešna jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj.

 

Na ulice su izašle tisuće demonstranata. 

 

Klinike za pobačaj počele su se zatvarati nakon odluke. 

 

U klinici za pobačaje u Little Rocku u Arkansasu, državi koja ima propise kojima se određuje trenutna zabrana u slučaju ovakve presude Vrhovnog suda, vrata za pacijente su se zatvorila čim je odluka objavljena na internetu. 

 

Osoblje je telefoniralo da kaže ženama da su njihovi termini otkazani.

 

"Bez obzira na to koliko se pripremamo za loše vijesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. To da moramo nazvati ove pacijente i reći im da je presuda Roe vs. Wade poništena srceparajuće", rekla je medicinska sestra Ashli ​​Hunt za BBC.

 

U drugom najvećem gradu američke savezne države Iowe, Cedar Rapidsu, vozač se zabio u mirne demonstrante za pravo na pobačaj, javljaju tamošnji mediji. Policijska uprava Cedar Rapidsa objavila je na Facebooku da se oko 19:17 po lokalnom vremenu (2:17 po hrvatskom) vozač kamionetom zabio u prosvjednike te da je jedna osoba ozlijeđena. 

 

Ozlijeđena osoba je prvo ispitana od strane policije, a zatim prevezena u lokalnu bolnicu s lakšim ozljedama. Policija je ispitala i vozača kamioneta. Društvenim mrežama počele su se širiti snimke zalijetanja. 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!