NE PRIJETE SAMO NA ISTOKU

Šta čeka Putina ako prijeđe 'crvenu liniju'? 'Krene li Rusija u takvo što, bit će izbrisana s lica zemlje'

Front25.06.22, 08:05h

Šta čeka Putina ako prijeđe 'crvenu liniju'? 'Krene li Rusija u takvo što, bit će izbrisana s lica zemlje'
Najmoćnijem vojnom savezu na svijetu udahnut je "novi život" kada je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. No, strahuje se da bi Putin mogao obrušiti se i na sam NATO

 

 

 


NATO je spreman skupiti vojsku od 200.000 ljudi kako bi "zbrisao Rusiju sa zemlje" ako Putin napadne neku od zemalja članica Saveza. Nove Savezničke reakcijske snage (Allied Reaction Force - ARF) bile bi šest puta veće od NATO snaga za odgovor (NATO Response Force - NRF), sadašnje formacije koja je spremna odbiti eventualnu rusku agresiju na teritorij neke člance NATO-a, piše The Sun, prenpsi Net.hr.

 


Najmoćnijem vojnom savezu na svijetu udahnut je "novi život" kada je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. No, strahuje se da bi Putin mogao obrušiti se i na sam NATO, u prvom redu Latviju, Litvu i Estoniju, koje su nekoć bile pod vlašću Moskve.


'Ako Rusi krenu, bili bi uništeni za nekoliko sati'


Kao odgovor na moguću rusku invaziju, savez je spreman značajno povećati svoju spremnost - izjavila su za Sky News dvojica vojnih časnika upućenih u planove NATO-a.


"ARF će biti oko šest puta veći od NRF-a", rekao je jedan od njih.


Visoki dužnosnik estonskog ministarstva obrane rekao je da bi veći broj vojnika na terenu značio propast za Rusiju ako krene u invaziju.


"U mogućnosti smo postaviti dovoljno snaga i ukazati svome potencijalnom protivniku da bi u tom nadmetanju odmah izgubio. Ovo bi ih trebalo pokolebati. Rusija iz toga može iščitati da bi, čak i da pokuša takvo što, u roku od nekoliko sati bila zbrisana s lica zemlje", poručio je estonski dužnosnik.


NATO planira ojačati svoju obranu u osam zemalja duž svojih istočnih i jugoistočnih granica - u trima baltičkim državama te Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Glavni tajnik Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO savez pristati "ojačati borbene skupine na istoku do razina brigade". Borbena skupina broji oko tisuću vojnika, dok brigadu može činiti između 3.000 i 5.000 vojnika.


Prijetnje i upozorenja s obje strane


Britanski general Sir Patrick Sanders poručio je vojnicima da se pripreme za borbu i poraz ruskih snaga u Trećem svjetskom ratu, nakon što je ovih dana preuzeo zapovjedništvo nad kopnenim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. A na nedavnom sastanku NATO-a u Bruxellesu, jedan je ministar obrane navodno rekao da se zločini koje su Rusi počinili u ukrajinskom gradu Buči ne smiju dopustiti na teritoriju NATO-a.


U međuvremenu, s ruske strane čuju se poruke čija retorika izaziva jezu, a dogodile su se i neke provokacije. Prošlog je tjedna ruska korveta ušla u danske teritorijalne vode u blizini otoka Christiansoe u Baltičkom moru, a Putinov sljedbenik, umirovljeni general Jevgenij Bužinski, upozorio je NATO da se "igra vatrom" te zaprijetio da bi u slučaju trećeg svjetskog rata britanski otok bio zbrisan nuklearnim bombama. Ta je prijetnja izrečena nakon što je Litva, poštivajući odluku EU o sankcijama Rusiji, ograničila transport robe preko svog teritorija do Kalinjingrada, ruske eksklave na Baltičkom moru.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još