Predsjednik Bh.komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme

Bičakčić: Energetska tranzicija u BiH je dugotrajan i socijalno pravedan proces

Biznis Klub23.06.22, 16:07h

Bičakčić: Energetska tranzicija u BiH  je dugotrajan i socijalno pravedan proces
Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić je najavio raspravu i usvajanje mjera za prevazilaženje problema u snabdijevanju BiH prirodnim gasom čemu je također bio posvećen poseban okrugli sto. Mjere su hitne, srednjoročne i dugoročne

 

 

 

Energetska tranzicija najveći je izazov današnjice i proces koji će trajati nekoliko decenija. Bosna i Hercegovina je prihvatila taj izazov odlučna da on bude socijalno pravedan i svjesna da to neće moći ostvariti bez financijske podrške međunarodnih financijskih organizacija - izjavio je predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić.  

 

Ta organizacija je, po njegovim riječima, sačinila dokument koji BiH daje realne šanse da i u budućnosti održi neovisnost, energetsku sigurnost i pouzdano snabdijevanje kupaca električnom energijom.

 

- Riječ je o zaključcima do kojih smo došli nakon nedavno održanog okruglog stola posvećenog energetskoj tranziciji u BiH a koji će naš Upravni odbor usvojiti na sjednici u petak u Sarajevu - dodao je Bičakčić.

 

Najavio je raspravu i usvajanje mjera za prevazilaženje problema u snabdijevanju BiH prirodnim gasom čemu je također bio posvećen poseban okrugli sto. Mjere su hitne, srednjoročne i dugoročne.

 

- Najhitnije je donošenje nove uredbe o organizaciji i regulaciji gasne privrede i iznajmljivanje skladišta gasa - naglasio je Bičakčić dodajući da je Srbija u Mađarskoj već zakupila skladište za 500 miliona kubika zemnog gasa.

 

Upravni odbor će obaviti raspravu i o pripremama za stručni skup o cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama i trećem savjetovanju o distribuciji električne energije (CIRED) za koje je prijavljeno sedamdesetak stručnih referata. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još