IZ VLADE NAJAVLJUJU POVEĆANJE

Ako (stalno) radite 'na crno': Kako u FBiH možete sami sebi uplatiti staž? Evo koliko treba za najnižu penziju

Hronika22.06.22, 20:54h

Ako (stalno) radite 'na crno': Kako u FBiH možete sami sebi uplatiti staž? Evo koliko treba za najnižu penziju
Dobrovoljni staž ide od trenutka predaje dokumentacije, a iz Zavoda MIO naglašavaju kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik

 

 

 

Pokazatelji u BiH upućuju na to da svaki treći zaposlenik radi "na crno". Angažiranje takvih radnika najčešće je prisutno u manjim poduzećima u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drva te u uslužnim djelatnostima, piše Večernji list BiH.


Dakle, poslodavci u BiH ne uplaćuju doprinose za čak 240.000 zaposlenih koji nisu prijavljeni na obvezno osiguranje. Veliki broj njih tako egzistira već godinama.


Radnog iskustva im ne nedostaje. Neki ga imaju pet, neki 10, 15, pa i 20 godina, međutim, uplaćenog staža nemaju ni dana. Za državu, zavode za mirovinsko osiguranje oni su tijekom cijelog tog razdoblja nezaposlene osobe i nemaju pravo navršetkom 65. godine na ostvarenje mirovine.


Mnogi od njih tako dočekaju godine kada njihovi susjedi, prijatelji…, koji su regularno zaposleni i uplaćuju im se doprinosi, već razmišljaju o mirovini koju oni ne mogu ostvariti te prestankom rada postaju socijalni slučajevi.


Kako bi se broj osoba koje nakon 65. godine ovise o humanitarnoj pomoći i socijalnoj naknadi sveo na minimum, u FBiH moguće je da osoba sama sebi uplati staž.


Kako su objasnili iz Zavoda MIO, iznos dobrovoljnog osiguranja u 2022. iznosi 259,93 KM mjesečno. To osiguranje regulira se u Zavodu MIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno.


- Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina, a koja ima prebivalište u FBiH i koja nije u obveznom osiguranju, odnosno nije u radnom odnosu - naveli su iz Zavoda MIO.


Naglasili su kako je pri osobnom uplaćivanju staža potrebno donijeti potvrdu o prebivalištu, liječničku potvrdu i osobnu iskaznicu. Osoba koja želi sama sebi uplaćivati staž popunjava izjavu u kojoj, između ostaloga, navodi kako se ne nalazi na redovitom školovanju, kao i da nije osigurana obveznim mirovinskim osiguranjem na neki drugi način…


Dobrovoljni staž ide od trenutka predaje dokumentacije, a iz Zavoda MIO naglašavaju kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik.


- Osoba se registrira, dobije odluku o dobrovoljnom osiguranju i taj staž računa se kao mirovinski, odnosno redoviti - zaključili su iz Zavoda MIO.


Uplatom 15 godina dobrovoljnog mirovinskog staža osoba navršetkom 65. godine može ostvariti minimalnu mirovinu koja trenutačno u FBiH iznosi 410,08 KM. Jednostavnim izračunom - ako osoba tijekom 15 godina uplati 46.787,40 KM, što godišnje iznosi 3119,16 KM, nakon 65. rođendana doživotno može mjesečno primati iznos najniže mirovine koja će u idućem razdoblju, prema najavama iz Vlade, rasti.


Do kraja ove godine iznos najniže mirovine porast će za nešto više od 12 KM te će iznositi 423 KM. Iz Vlade su najavili izvanredno povećanje mirovina u visini od 3,5%. Povećanje je najavljeno u ovom mjesecu, a umirovljenici će uvećane mirovine dobiti u srpnju.


U travnju su sve mirovine, izuzev najviših, uvećane za 7,5%

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još