Ministrica vanjskih poslova Slovenije

Fajon: Danas ćemo u Briselu predstaviti plan za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Front20.06.22, 11:30h

Fajon: Danas ćemo u Briselu predstaviti plan za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini
Ne smijemo zaboraviti države Zapadnog Balkana, poručuje Tanja Fajon

 

 

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, danas će prisustvovati sastanku šefova diplomatija država članica Evropske unije na kojem će se razgovarati o situaciji u Ukrajini i dodjeljivanju kandidatskog statusa za ovu zemlju.

 

Fajon je današnji sastanak okarakterisala jako važnim.

 

- Prvi put sam ovdje kao šefica diplomatije Slovenije i čast mi je prisustvovati sastanku. Danas ćemo imati važnu diskusiju u vezi Ukrajine. Slovenija će nastaviti svoju politiku podrške Ukrajine i narodu ove države. Također podržavamo dodjelu kandidatskog statusa ovoj državi kao i svim državama unutar Istočnog partnerstva, rekla je Fajon.

 

Najavila je i predstavljanje slovenačkog plana za dodijeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

 

- Ne smijemo zaboraviti države Zapadnog Balkana. Slovenija će danas predstaviti plan kako podržati Bosnu i Hercegovinu i dodijeliti joj kandidatski status. Predstavit ćemo ovaj projekt pred šefovima diplomatija drugih zemalja EU. Također, razgovarat ćemo o konačnom početku pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o liberalizaciji viznog režima za Kosovo što također podržavamo, istakla je ona.

 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još