povreda službenih dužnosti

Slučaj praćenja ministra Džindića: Čampara preventivno suspendovao direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veju

Front16.06.22, 18:13h

Slučaj praćenja ministra Džindića: Čampara preventivno suspendovao direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veju
- To ministarstvo, ne želeći prejudicirati ishod istrage, neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan sa izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

 

 

 

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

 

Preventivna suspenzija izrečena je na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja, za praćenje, ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

 

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pozdravlja sve aktivnosti Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije te iskazuje nulti stepen tolerancije prema eventualnim počiniteljima krivičnih djela, posebno u redovima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

 

- To ministarstvo, ne želeći prejudicirati ishod istrage, neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan sa izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. 

 

Zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti ističemo da se, po nalogu federalnog ministra Aljoše Čampare od 2021. godine, provodi više internih postupaka u odnosu na državnog službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti - navodi se u saopćenju za javnost Federalnog ministarastva unutrašnjih poslova.

 

Federalni ministar podnio je dvije disciplinske prijave protiv državnog službenika Damira Veje i dostavio sva saznanja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje te uputio dva zahtjeva Komisiji za utvrđivanje materijalne štete FMUP-a kako bi se izvršila nadoknada štete.  Ministarstvo, predviđeno ministrom Aljošom Čamparom, poduzelo je sve mjere i radnje da bi osiguralo zakonit rad Policijske akademije FMUP-a.

 

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno će nastavit sa provođenjem internih postupaka u odnosu na sve službenike koji su na bilo koji način povezani sa izvršenjem radnji koje predstavljaju povrede službene dužnosti. Bilo koji službenik, za kojeg se utvrdi da je povezan sa izvršenjem radnji, koje predstavljaju krivično djelo, bit će suspendovan - naglašeno je u saopćenju. 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još