nakon devastacije partizanskog groblja u mostaru

Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH žestoko reagovalo: Sramni čin! Najtužnije je što je orgija uništavanja 700 spomenika trajala, a niko...

Hronika16.06.22, 16:36h

Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH žestoko reagovalo: Sramni čin! Najtužnije je što je orgija uništavanja 700 spomenika trajala, a niko...
Ovim smo došli do samog vrha crne liste anticivilizijskih poduhvata kojih se stidi čitav slobodoumni svijet

 

 

Odjeljenje humanističkih nauka ANUBiH žestoko je reagovalo na devastaciju spomenika Partizansko groblje u Mostaru.

 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

 

 

Partizansko groblje u Mostaru, jedno od najznačajnijih obilježja narodnooslobodilačke borbe  i nacionalni spomenik prve kategorije, već godinama je izloženo skrnavljenju i oštećenjima na koje vlasti nisu adekvatno reagovale. 

 

Takav odnos naše zajednice omogućio je masovni vandalizam koji se dogodio u noći od 14. na 15. jun ove godine, u kome su oštećena ili uništena sva spomen obilježja posvećena palim partizanima ovoga kraja. Orgija uništavanja oko 700 spomenika, koliko je sadržavalo ovo groblje, morala je trajati više sati, a najtužnija je činjenica da se ni ovoga puta nije našao niko da spriječi izgrednike u njihovom rušilačkom poduhvatu.

 

Ovim smo došli do samog vrha crne liste anticivilizijskih poduhvata kojih se stidi čitav slobodoumni svijet.


Najoštrije osuđujemo ovaj sramni čin i očekujemo  da se izgrednici pronađu i kazne. Takođe zahtijevao da se svi ugroženi spomenici širom naše zemlje adekvatno zaštite i sačuvaju od vandalskog uništavanja.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!