DISKRIMINACIJA ILI PRIVILEGIJA

Ogorčeni roditelj(i): Zašto svi osnovci u Kantonu Sarajevo moraju polagati malu maturu, a odlikaši iz KŠC-a NE MORAJU?!

Hronika16.06.22, 10:56h

Ogorčeni roditelj(i): Zašto svi osnovci u Kantonu Sarajevo moraju polagati malu maturu, a odlikaši iz KŠC-a NE MORAJU?!
DEPO Portal zatražio je pojašnjenje iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS - da li su ove tvrdnje tačne i ako jesu, po kom osnovu je dozvoljena primjena tako različitih pravila?

 

 

 


Redakciji DEPO Portala javio se ogorčeni roditelj koji tvrdi da u Kantonu Sarajevo postoji diskriminirajuće pravilo koje se tiče upisa učenika u srednju školu.


Kao što je poznato, djeca iz svih osnovnih škola u KS moraju polagati malu maturu. Ovo pravilo važi već godinama, a da bi bila u ravnopravnom položaju, malu maturu moraju polagati i sva druga djeca iz osnovnih škola izvan KS, a žele upisati srednju školu u ovom kantonu.


Međutim, za djecu koja su završila Katolički Školski Centar u Sarajevu (KŠC) i imaju prosjek ocjena 5.0 - to pravilo ne važi i ona mogu upisati srednju školu bez polaganja male mature.


Tragom ovih tvrdnji DEPO Portal zatražio je pojašnjenje iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS - da li su ove tvrdnje tačne i ako jesu, po kom osnovu je dozvoljena primjena tako različitih pravila?  


Uz potvrdan odgovor da se zaista radi o različitim aršinima i da su učenici koji završe osnovno obrazovanje u KŠC-u sa skroz odličnim uspjehom oslobođeni polaganja eksterne mature, iz Ministarstva pojašnjavaju:


- Jedino su prve godine, tj. školske 2021/2103. godine (kada je uvedena mala matura, op.red.), učenici iz Katoličkog školskog centra polagali kantonalnu eksternu maturu. Poslije te školske godine, učenici iz KŠC-a polažu eksternu maturu isključivo na nivou Sustava Katoličkih škola za Europu - navodi za DEPO PORTAL ministrica Naida Hota-Muminović.


Pojašnjava i da je u Pravilima Škole, od školske 2017/2018. godine, propisana odredba kojom su učenici koji su od 1. do 9. razreda osnovne škole ostvarili odličan uspjeh (5,0) i primjereno vladanje, oslobođeni polaganja eksterne mature.


- Ističemo i da je u rasponu 5-10 posto učenika na ovaj način bilo oslobođeno polaganja eksterne mature... U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, suglasnost na Pravila je dao Školski odbor, uz suglasnost ministra za odgoj i obrazovanje i to školske 2017/2018. godine - navodi misnistrica Hota-Muminović.


Podsjećamo, u periodu 2014/2018. godina ministar za odgoj i obrazovanje u  Kantonu Sarajevo bio je Elvir Kazazović.


Iz Ministarstva naglašavaju i da je Katolički školski centar - osnovna škola upisana u Registar osnovnih škola koji se vodi u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te da je u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini (Sl. glasnik BiH br. 5/04), omogućeno osnivanje KŠC-a, čiji je osnivač Vrhbosanska nadbiskupija.   

 

(DEPO PORTAL/mr/ad)

   
    

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još