Brisel im upravo lupio prvu rampu

EU kaznila Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji: Od Beograda se traži prekidanje vojne saradnje sa Moskvom

Front14.06.22, 16:57h

EU kaznila Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji: Od Beograda se traži prekidanje vojne saradnje sa Moskvom
Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Brisela

 

 

Krajem juna Srbija neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom i to zato što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potvrdila je da je sve bilo spremno za otvaranje klastera 3, ali da do toga neće doći zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera EU.

 

Krajem juna u Briselu održava se konferencija na visokom nivou, kojom se završava šestomjesečno francusko predsjedavanje EU. Srbijanske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogli da otvorimo bar jedan klaster, ali sada je izvjesno da do toga neće doći.

 

Jadranka Joksimović, srbijanska ministrica za eurointegracije, izjavila je za RTS da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren krajem juna.

 

- Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u junu, upravo zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mjera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine, rekla je Joksimović.

 

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći da napreduje ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Brisela.

 

I u amandmanima rezolucije Evropskog parlamenta, koju je danas usvojio Spoljnopolitički odbor EP, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi da li je na evropskom putu. To je zapravo uslov za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije ka EU.

 

Poziva se Srbija da ponovo procijeni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom. Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na relaciji Moskva - Beograd uprkos tome što je zatvoren vazdušni prostor EU za letove ka Rusiji.

 

Od Srbije se traži i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom“ a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski regionalni humanitarni centar u Nišu.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još