Pod sloganom 'Tradicija, identitet i domovina'

'Dani Ajvatovice' od 17. do 28. juna s oko 60 različitih sadržaja

Hronika13.06.22, 14:54h

'Dani Ajvatovice' od 17. do 28. juna s oko 60 različitih sadržaja
Očekuje se veliki broj gostiju, a humanitarne aktivnosti su svakako dio manifestacije

 

 

 U okviru ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacija „512. Dani Ajvatovice“ u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bit će održano oko 60 različitih sadržaja a koji će biti održani pod sloganom “Tradicija, identitet i domovina“.

 

Program su na konferenciji za novinare predstavili muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora, te članovi, direktor Elči Ibrahim pašine medrese mr. Dževdet-ef Šošić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir-ef. Čavak, te načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić.

 

Organizatori će ove godine posjetiocima ponuditi bogat sadržaj od 60 različitih vjerskih, edukativnih, humanitarnih i sportskih sadržaja, kojima će se svi okoristiti.

 

- Ajvatovica je najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija Bosne i Hercegovine. Nadživjela je mnoga velika vremena i živjet će, ako Bog da, još dugo - kazao je muftija travnički ef. Adilović.

 

Elči Ibrahim pašina medresa, kako je kazao direktor te ustanove Šošić infrastrukturno stalno pruža podršku održavanju „Dana Ajvatovice“.

 

- Hor naše medrese je svake godine prisutan, ali smo podrška i organiziranju brojnih drugih događaja, kao što su promocije knjiga i sportski događaji. Pored toga, u cijelom Travniku će biti upriličeni različiti sadržaji u kojima će Travničani i svi oni koji dođu u Travnik, uživati - poručio je direktor Šošić.

 

Medžlis Donji Vakuf, će biti posvećen vjerskim, ali i drugim aktivnostima. Riječ je o brojnim sadržajima - predavanja za omladinu, klanjanja zajedničkih namaza, mevludima, tribinama i promocije knjiga.

 

Očekuje se veliki broj gostiju, a humanitarne aktivnosti su svakako dio manifestacije.

 

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić pojasnio je da je infrastruktura u tom gradu jako dobra i da se prilagođava manifestaciji, koja je prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

 

- Imamo veliki broj započetih projekata. Posjeta naših gostiju iz svih dijelova naše zemlje i regiona, kao i gostiju iz Turske, uveliko su najavljene. Očekujemo veliki broj gostiju i nadamo se da će manifestacija biti uspješno realizirana. Mi činimo sve da bude tako - kazao je načelnik Sušić.

 

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije „512 Dani Ajvatovice“ bit će održan, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

 

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

 

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi - dervišu i islamskom učenjaku koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca. Nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana klanjajo je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

 

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine.

 

Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“ je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja MINA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!