Očiti falsifikati

Nezapamćeni skandal u Sloveniji: Otkazali izložbu jer su 'slike velikih majstora' zapravo krivotvorine

Kultura09.06.22, 09:21h

Nezapamćeni skandal u Sloveniji: Otkazali izložbu jer su 'slike velikih majstora' zapravo krivotvorine
Među slikama koje su trebale biti predstavljene su i navodni radovi Pabla Picassa, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Henri de Touluse-Lautreca, Joana Miroa, Josepha Williama, Edvarda Muncha, Kazimira Maleviča, Marca Chagalla i drugih

 

 

 

Otvaranje izložbe umjetničkih djela iz privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u zadnji trenutak kako bi se izbjegao skandal budući da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima "očiti falsifikati", prenose slovenski mediji, javlja Hina.

 

Muzej je najavio da će na izložbi biti izloženo 16 umjetničkih radova iz privatne zbirke porodice Boljkovac, a riječ je o djelima "priznatih slikara 19. i 20 stoljeća", među kojima se spominju Pablo Picasso, Henri Matise, Joan Miro i drugi,.

 

Međutim, istaknuti slovenski povjesničari umjetnosti i kritičari navode da je riječ o "očitim krivotvorinama", pa je otvaranje izložbe otkazano, prenijeli su slovenski mediji, javlja Hina.

 

Ekspert s područja likovne umjetnosti Aleksander Bassin kazao je da su krivo atribuirane slike velikih majstora slikarstva falsifikati na prvi pogled i da bi to trebalo biti jasno i onima koji su upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.

 

Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih europskih i svjetskih slikara, ali ne i njihove originalne slike, a da je riječ o originalima vrijedile bi milijarde eura, kažu kritičari i mediji, kritizirajući vodstvo muzeja.

 

Među slikama koje su trebale biti predstavljene su i navodni radovi Pabla Picassa, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Henri de Touluse-Lautreca, Joana Miroa, Josepha Williama, Edvarda Muncha, Kazimira Maleviča, Marca Chagalla i drugih.

 

Čini se da je najodgovorniji direktor muzeja Pavle Car od kojega se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmjera.

 

Mediji navode da je Car diplomirao računarstvo, a ima doktorat iz povijesti, kao kolekcionar sakuplja uniforme i odlikovanja te da nema potrebna znanja za vođenje muzejske ustanove koja ove godine slavi 200 godina postojanja.

 

Car je na mjesto direktora muzeja imenovan u vrijeme vlade Janeza Janše, a nova vlada Roberta Goloba najavila je provjeru i reviziju svih zapošljavanja i napredovanja u rangu javnih službenika i zaposlenih u državnoj upravi u protekle dvije godine, te bi nakon analize trebala odlučiti je li u tom procesu bilo sve u redu.

 

Iz Janšine stranke već su ranije poručili da nova vlast time zapravo najavljuje "kadrovski cunami", odnosno političku čistku.

 

Nova vlada odgovara da je sve po zakonu i ustavu i da su podaci o javnim službenicima koje su zatražili s podacima o njihovu zapošljavanju, napredovanju i plaćama javni, a revizija da će obuhvatiti sve zaposlene od početka 2020. godine, dakle i one koje je dijelom angažirala vlada koja je prethodila Janašinoj, a vodio ju je premijer Marjan Šarec.

 

Iz Janšine stranke već su ranije poručili da nova vlast tako najavljuje "kadrovski cunami", odnosno političku čistka, dok novi vladajući kažu kako je sve po zakonu i ustavu i da su podaci o javnim službenicima koje su zatražili s podacima o njihovu zapošljavanju, napredovanju i plaćama javni podatak, a revizija da će obuhvatiti sve zaposlene od početka 2020. godine, dakle i one koje je dijelom angažirala Janšinoj prethodna vlada koju je vodio Marjan Šarec.

 

Direktor Narodnog muzeja Pavle Car kazao je u srijedu u izjavi za medije da mu je "iskreno žao" zbog nastale situacije, te da je otvaranje izložbe odgođeno na "neodređeno vrijeme".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!