žestoka reakcija

Ruska ambasada bijesna na Schmidta: Posljednja granica cinizma je prevaziđena, besramno!

Front08.06.22, 13:21h

Ruska ambasada bijesna na Schmidta: Posljednja granica cinizma je prevaziđena, besramno!
“Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH

 

 

 

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer iskoristio Bonske ovlasti te nametnuo odluku o finansiranju izbora, oglasila se Ambasada Rusije u BiH.

 

Oni kažu da sve odluke Schmidta nisu obavezujuće.

 

“Još jednom podsjećamo da bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje gospodina Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH je nelegitimno. U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće”, naveli su u saopćenju.

 

A, što se tiče jučerašnjih odluka Rusi tvrde da je to besramno.

 

“Što se tiče suštine zadnjeg od njih koji se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji”, navode oni.


Smatraju da je odluka Schmidta apsurdna jer su stranke u BiH već bile krenula da naprave kompromis.

 

“Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH.


Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi”, kažu iz Ruske ambasade.

 

Na kraju ističu da se ne bi iznenadili da međunarodna zajednica sama birati predstavnike vlasti.

 

“Nećemo se iznenaditi ako putanja političke linije tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca“, sama „izabrati“ lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog „demokratskog“ upravljanja Bosnom i Hercegovinom”, zaključili su u svom saopćenju.

 

(Raport/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još