FOTO&VIDEO/ Pretres na radnom mjestu kod Predsjedništva BiH

Ko je uhapšeni pripadnik Direkcije: Koristio aplikaciju Sky, protiv njega je pokretan postupak zbog fotografija s podignuta tri prsta...

Hronika06.06.22, 11:12h

Ko je uhapšeni pripadnik Direkcije: Koristio aplikaciju Sky, protiv njega je pokretan postupak zbog fotografija s podignuta tri prsta...
Tužilaštvo BiH sumnja da je u Kantonu Sarajevo, Kalinoviku i šire, a potom “nakon neposrednih i posrednih kontakata sa članovima drugih povezanih grupa za organizovani kriminal sa područja Banje Luke, Pala, Pule u Republici Hrvatskoj, Beograda u Sibiji i šire" krijumčario drogu

 

 


Pripadnici MUP-a KS-a danas su, po nalogu Tužilaštva BiH, priveli pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji se, kako smo već objavili, sumnjiči za neovlašten promet opojnih droga, sa koruptivnim elementima koji su uključivali zlouporabu službenog položaja i policijske uniforme.

 

- Tereti se da je djelovao kao dio organizovane mreže za prevoz, krijumčarenje i prodaju većih količina narkotika, ukljućujući drogu speed i druge vrste narkotika, saopćili su iz Tužilaštva BiH, uz napomenu da je osumnjičeni uhapšen na svom radnom mjestu - dok je obavljao redovne aktivnosti osiguranja čuvanog objekta.

 

Portal Istraga.ba je objavio da je uhapšen Miloš Popovac, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

dkpt-bih-policajac-pretres-hapsenje

 

"Uhapšen je jutros na radnom mjestu, u blizini zgrade Predsjedništva BiH. Popovac je osiguravao objekte institucija BiH", objavio je isti medij uz videosnimak pretresa automobila uhapšenog pripadnika Direkcije.

 

Miloš Popovac je, kako navodi Istraga.ba, koristio je kripto telefone. Prema informacijama istog medija, njegov nadimak u kriminalnim krugovima bio je “Vaskez”.

 

 

Tužilaštvo BiH sumnja da je Popovac na lokacijama u Kantonu Sarajevo, Kalinoviku i šire, a potom “nakon neposrednih i posrednih kontakata sa članovima drugih povezanih grupa za organizovani kriminal sa područja Banje Luke, Pala, Pule u Republici Hrvatskoj, Beograda u Sibiji i šire” krijumčario opojne droge.

 

On je, prema informacijama Istrage, koristio kripto telefone, ali i službena vozila Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

 

“Na osnovu dostupnih dokaza proizlazi da je Miloš Popovac ostvarivao komunikaciju sa drugim pripadnicima grupe koristeći kriptu” sa korisničkim imenom "Velaskez", a koju je prethodno dobio od njemu poznatog člana grupe, a sve u cilju preprodaje droga speed i cannabis na teritoriji Bosne i Hercegovine, R. Srbije, R. Hrvatske i drugim državama Evropske Unije”, navedeno je u dokumentima Tužilaštva BiH.

 

Istražitelji su uspjeli dešifrirati poruke iz aplikacije Sky, u kojoj su pronađeni dokazi o skladištima droge u objektima koje ne koristio Popovac. On je, kako saznaje Istraga, sarađivao sa Farukom Elezovićem i Draganom Mikača. Sumnja se da je Popovac nabavljao drogu od Elezovića koji je u aprilu ove godine uhapšen zbog trgovine narkoticima.

 

”Sud BiH je 15.4.2022., u predmetu broj S1 2 K 042635 22 Krn Faruk Elezović i drugi, prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 15.4.2022. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenom Faruku Elezoviću određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tačnije od 14.4.2022. do 14.5.2022., ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo. Faruk Elezović osumnjičen je da je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, saopćeno je u aprilu iz Suda BiH.

 

milos-popovac

 

Miloš Popovac je godinama radio na osiguranju objekata institucija BiH. 

 

Protiv Popovca je ranije pokretan disciplinski postupak zbog fotografija na kojima pozira sa tri podignuta prsta. Osim toga, Popovac je često distribuirao i fotografije ruskih dobrovoljaca koji su ratovali u BiH, navodi isti portal. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još