GORKA ISPOVIJEST IZ KOMŠILUKA

Djevojci ubacili drogu za silovanje u piće: 'Ništa nije bilo sumnjivo, mladići su se činili okej, a onda...​'

ŽENA iN03.06.22, 17:34h

Djevojci ubacili drogu za silovanje u piće: 'Ništa nije bilo sumnjivo, mladići su se činili okej, a onda...​'
"Spiking", odnosno, podmetanje ove droge u piće u najgorim slučajevima završava silovanjem kojeg se žrtva ne sjeća. Ova djevojka i njezina prijateljica ispičale su šta im se desilo...

 

 

 

 

 

Ne može se sa sigurnošću reći koliko je djevojaka u Srbiji popilo piće u kojem se nalazila jedna od takozvanih "droga za silovanje". Nizak je broj prijavljenih slučajeva, ali nedavne ispovijesti na društvenim mrežama pokazale su da nismo svjesni stvarnih razmjera ovog problema.


Prije nekoliko godina srpska policija zaplijenila je četiri i pol litre GHB-ja, za što se pretpostavlja da bi bilo dovoljno za čak 10.000 doza.


Ispovijest žrtve


Jedna žrtva je na srpskoj televiziji Prva ispričala svoje iskustvo s narkotikom za emisiju "Exploziv", prenosi Net.hr.


"Tu večer sam izašla s prijateljicom u jedan beogradski lokal i u jednom trenutku, momci koji su sjedili za šankom, poslali su nam piće. Tada mi ništa nije bilo sumnjivo, budući da su djelovali sasvim okej. Ja sam tada pila samo sok, međutim od trenutka kad sam popila baš taj sok koji su oni poslali, apsolutno se više ničega ne sjećam" rekla je djevojka.


"Spiking", odnosno, podmetanje ove droge u piće u najgorim slučajevima završava silovanjem kojeg se žrtva ne sjeća. Ova djevojka i njezina prijateljica su te večeri ipak imale sreće.


"Neki momak je shvatio što nam se događa i brzo nas izveo iz lokala. On nas je odveo u svoj stan i onda nam je kasnije, kad smo došle k sebi, ispričao što se ustvari dogodilo. Ja sam kasnije morala otići liječniku jer sam u tom trenutku bila nevina i ispostavilo se da je sve bilo u redu", rekla je djevojka.


Komentar toksikologa


GHB ili gama-hidroksibutirat poznata i pod imenom G ("đi") ili "klupska droga" je najčešća supstancija koja se koristi kao narkotik za silovanje i prilično je dostupna.


Toksikologinja Aleksandra Repić detaljno je opisala učinke tog narkotika: "U nešto većim koncentracijama GHB izaziva recimo euforiju i jedno opušteno stanje koje je slično stanju alkoholiziranosti pa se često i u te svrhe upotrebljava. Međutim, nešto veće doze izazivaju efekte koje srećemo kod slučajeva silovanja, kao što su pospanost, konfuzija, dezorijentiranost, padanje u san i gubitak pamćenja."


U uzorcima krvi i urina se najčešće traže tragovi "đija" i drugih droga koje zloupotrebljavaju seksualni predatori u toksikološkom laboratoriju Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.


Toksikologinja je objasnila i koliko dugo se te supstancije zadržavaju u tijelu i može li ih se prepoznati.


Situacije u Srbiji


Profesor doktor Darko Marinković s Policijske akademije je također pričao za "Exploziv", gdje je objasnio za koliko vremena nakon konzumiranja počinje djelovanje ovih supstancija i koliko dugo traje.


GHB je prvi put detektiran u Srbiji prije deset godina, rekao je Milan Pekić, direktor vladina Ureda za borbu protiv droge, a Stefan Pejić iz nevladine organizacije "Re Generacija" opisao je efekte ove droge, kao i način na koji se ona nabavlja.


O sustavnim propustima za "Exploziv" govorio je i ravnatelj Instituta za sudsku medicinu Đorđe Alempijević, dok je psiholog Leo Ivanišević opisao kako izgleda traumatično iskustvo "spajkinga", ali je i objasnio psihološke posljedice za žrtvu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!