Dobro se pazite

Pojavila se nova prijevara na WhatsAppu: 'Ovo je jedan od najučinkovitijih načina za krađu nečijeg računa'

Tehno03.06.22, 14:34h

Pojavila se nova prijevara na WhatsAppu: 'Ovo je jedan od najučinkovitijih načina za krađu nečijeg računa'
Kada haker dobije pristup računu, traži novac od žrtvinih kontakata

 

 

 

WhatsApp prijevare nisu novosti, ali Rahul Sasi, osnivač i izvršni direktor CloudSEk-a, kontekstualnog AI startupa koji predviđa kibernetičke opasnosti, otkrio je novu opasnost za korisnike WhatsAppa.

 

Nova prijevara WhatsApp uključuje telefoniranje žrtve i upućivanje joj da bira određeni telefonski broj, piše Net.hr.

 

Ako padnu na to i kontaktiraju broj, haker će moći zaobići WhatsAppovu zaštitu i brzo preuzeti račun žrtve. Prema izvještajima u medijima, žrtva ne može otkriti jesu li hakirani jer nema preciznog traga.

 

Navodno je ova nova prijevara "jedan od najlakših i stoga najučinkovitijih načina za krađu nečijeg računa", jer većina ljudi vjeruje da hakeri ne mogu steći kontrolu nad svojim računom kada telefoniraju na broj, slično prijevari WhatsApp OTP koja je debitirala ranije u travnja 2021., iznenadivši mnoge korisnike WhatsAppa.

 

Međutim, ova WhatsApp prijevara se lako izvodi, prema Rahulu Sasiju iz CloudSEka, koji ju je identificirao. "Kada haker dobije pristup računu, traži novac od žrtvinih kontakata."

 

Napadač viktimizira žrtvine WhatsApp kontakte na ovaj način, čak i prije nego što žrtva shvati da je izgubila kontrolu nad svojim računom. "Budući da pružatelji usluga diljem svijeta koriste brojeve koji počinju s '67' ili '405', žrtve će vjerojatno birati broj bez oklijevanja", rekao je Rahul Sasi.

 

Prevaranti koriste WhatsApp kako bi naveli žrtve da kontaktiraju telefonski broj kako bi mogle preuzeti svoje račune. Prevaranti preuzimaju potpunu kontrolu nad žrtvinim WhatApp računom nakon što žrtva odluči birati navedeni broj.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!