FOTO/ Načelnik uvodi novo pravilo

Hadžibajrić naredio: Svi ugostitelji u Starom Gradu moraju imati iste tende - da se logo vidi iz svemira

Biznis Klub01.06.22, 09:51h

Hadžibajrić naredio: Svi ugostitelji u Starom Gradu moraju imati iste tende - da se logo vidi iz svemira
O novom naređenju načelnika Ibrahima Hadžibajrića razvila se rasprava na društvenim mrežama, a već su krenule i šale

 

 

Općina Stari Grad Sarajevo je s ciljem postizanja uravnoteženog i prikladnog izgleda uže gradske jezgre, naložila svim privrednim subjektima koji posluju u užoj gradskoj jezgri postavljanje jednoobraznih tendi jedinstvenog izgleda.

 

Ubuduće će sve tende koje se postavljaju u Starom Gradu morati biti bež boje, s istaknutim grbom Općine Stari Grad Sarajevo na vrhu, te nazivom poslovnog subjekta s prednje strane. Za postavljanje ovakvih tendi, Općina Stari Grad neće naplaćivati naknade, dok bilo kakve druge tende neće biti dozvoljene. Obaveza privrednih subjekata bit će i da pribave ovjerenu izjavu statičara o stabilnosti postavljene fasadne tende, saopćila je Služba za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.

 

tende-stari-grad

 

Na ovaj način spriječit će se narušavanje i skrnavljenje izgleda uže gradske jezgre koja je proglašena nacionalnim spomenikom, te uvesti red u oblasti postavljanja tendi na poslovne prostore, saopćeno je iz Općine Stari grad.

 

Privrednici koji žele postaviti tende dužni su podnijeti zahtjev nadležnoj općinskoj Službi za urbanizam, koja će izlaskom na teren utvrditi uslove pod kojima se tende mogu postaviti, dimenzije i gabarite. Općina Stari Grad Sarajevo neće ni na koji način uticati na privredne subjekte po pitanju izrade tendi, ali će rješenjem koje će dobiti od Službe za urbanizam biti uslovljeni rokom od osam dana za izradu i postavljanje istih. Zahtjevi za postavljanje tendi mogu se predavati već od juče.

 

U međuvremenu, izvršena je kontrola stanja na terenu, te naloženo uklanjanje svih tendi iz uže gradske jezgre koje svojim izgledom, neprimjerenim bojama i reklamnim sadržajima narušavaju izgled Baščaršijskog trga, Ferhadije, Sarača i drugih ulica uže jezgre.

 

Nadležni inspekcijski organi će kontinuirano obilaziti teren i vršiti kontrolu poslovnih subjekata, te nalagati uklanjanje svake tende postavljene suprotno odredbama donesenih rješenja, a protiv prekršilaca poduzimati zakonom predviđene mjere.

 

Ovakve akcije u Starom Gradu provode se kako bi se uveo red u oblasti korištenja poslovnih prostora, javnih površina i reklamnih sadržaja, te zakonskim putem spriječilo skrnavljenje najposjećenijeg i najstarijeg dijela Sarajeva. Na isti način je, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića donesenom prije sedam godina, izvršeno uklanjanje ljetnih bašti postavljenih van gabarita, kao i neprimjerenog mobilijara i tendi iz ulice Štrosmajerova. U ovoj ulici sada su ljetne bašte postavljene u dozvoljenim gabaritima, a suncobrani i slobodnostojeće tende imaju unificiran izgled, stoji u saopćenju Općine Stari grad Sarajevo.

 

O novom naređenju načelnika Ibrahima Hadžibajrića razvila se rasprava na društvenim mrežama, a već su krenule i šale:

 

tende-sale

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još