Krše li se evropska pravila o zabrani diskriminacije

Mađarska podigla cijene goriva za strance: Plaćaju 40 posto više od domaćih

Biznis Klub29.05.22, 14:29h

Mađarska podigla cijene goriva za strance: Plaćaju 40 posto više od domaćih
Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznakama više neće moći točiti gorivo po službeno određenoj cijeni od 480 forinti za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati kupovati gorivo po tržišnoj cijeni

 

 

 

Od petka, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

 

Uredba je objavljena u mađarskim Narodnim novinama nedugo prije ponoći u noći na petak.

 

Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznakama više neće moći točiti gorivo po službeno određenoj cijeni od 480 forinti za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati kupovati gorivo po tržišnoj cijeni.

 

Prema medijskim izvještajima, tržišna je cijena 40 posto veća od službene cijene.

 

Vlada desnog nacionalističkog premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cijenu goriva prošlog novembra.

 

Ona će vrijediti do 1. jula, a njome se želi osigurati da vozači ne osjete globalni porast cijena energenata.

 

Do sada su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni u Mađarskoj. Međutim, vladini predstavnici iznenada su u četvrtak objavili da će za strance od petka nadalje vrijediti tržišna cijena, navodi Reuters.

 

U četvrtak navečer, prema medijskim izvještajima, zabilježene su gužve na benzinskim postajama blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom jer su građani tih zemalja nastojali iskoristiti zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi agencija dpa.

 

Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim pumpama postavlja se pitanje krši li Mađarska, kao članica EU-a, europska pravila o zabrani diskriminacije.

 

Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je na televiziji u četvrtak navečer da bi moglo biti rasprave s Bruxellesom o novoj regulativi.

 

(Nacional.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!