FOTO/ Svečana sjednica Glavnog odbora

Izetbegović na godišnjicu SDA: Logično je upitati se - ima li 'zamora materijala', nedostatka energije i vizije u SDA?

Front26.05.22, 18:14h

Izetbegović na godišnjicu SDA: Logično je upitati se - ima li 'zamora materijala', nedostatka energije i vizije u SDA?
'Na dunjaluku je sve privremeno, sve se mijenja i vraća. Sve za što smo se borili, i mislili da smo izborili, se ponovo stavlja pod pitanje, potiskuje i relativizira. I cjelovitost zemlje, i stabilnost države, i slobode i ravnopravnost Bošnjaka, vjera i kultura. Gubimo biološku supstancu, natalitet u BiH je nizak, mladi odlaze', rekao je Izetbegović

 

 

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na svečanoj sjednici Glavnog odbora povodom 32. godišnjice Stranke, kazao da su iza njih 32 godine intenzivnog rada, napora i borbe.

 

- Dugo je to vrijeme, mnogi su otišli na ovaj ili onaj način, kadrovska struktura je bitno starija od one iz 1990. godine, naravno i iskusnija. Logično je upitati se - ima li „zamora materijala“, nedostatka energije i vizije u SDA, možemo li se u budućnosti nositi sa problemima koji slijede kao što smo se nosili sa onima koji su iza nas? Dakle - postoje li razlozi za postojanje SDA, hoće li ona biti samo jedna od stranaka u bh. političkom spektru ili će nastaviti da bude liderska, patriotska stranka - kazao je Izetbegović.

 

Istaknuo je da SDA mora trajati, i mora ostati liderska stranka. Dva su jaka razloga, ili argumenta za to.

 

- Prvi razlog je taj što je SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota na historijski pritisak, ona je odraz njihovih emocija, interesa, htijenja, neophodna koheziona sila koja ih drži na okupu i čini političkim faktorom.

 

Drugi, jednako bitan razlog je taj, što osim vjere i želje, imamo snagu, znanje i sposobnost da riješimo svaki problem s kojim se naš narod i država suoče, ili da ga barem svedemo na podnošljivu mjeru - naveo je predsjednik SDA.

 

Po njegovim riječima, u posljednja dva mandata koje „nose“ kadrovi SDA, a naročito premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministri na nivou Federacije BiH, „suočili smo se s pobunama, paljevinama, poplavama, s migrantskom krizom, pandemijom, teškom političkom krizom i blokadama na državnom i federalnom nivou“.

 

- Sve udare smo amortizovali, većinom u cijelosti prevazišli. Nismo ni milimetra ustuknuli pred snagama koje proizvode krize i blokade. Dapače, izmorili smo ih. Neće biti podjele BiH, neće biti rušenja reformi kojima je ojačana država, neće biti negiranja genocida i odlikovanja ratnih zločinaca, neće biti retrogradnih izmjena izbornog zakona. A bit će izbora, bit će nastavka evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine, izgradnje i napretka – poručio je Izetbegović.

 

sda-godisnjica

 

Po pitanju ekonomije i izgradnje, kaže da ne zaostajemo za zemljama okruženja. Broj zaposlenih je trenutačno veći nego što je bio prije dvije godine, kada je uveden lock-down zbog širenja pandemije.

 

- Federacija BiH je po ekonomskim parametrima, zaduženosti, životnom standardu stanovnika, ali i po zdravstvenim parametrima zabilježenim u vremenu COVID 19 bitno ispred Republike Srpske. Samo Sarajevo ubere više PDV-a od cijelog manjeg entiteta - naveo je Izetbegović.

 

Kaže da na skupovima SDA redovito podsjete šta je sve izboreno i odbranjeno u posljednje tri decenije - političke slobode, neovisnost zemlje, reafirmisan je identitet, vjera i kultura Bošnjaka itd.

 

- Međutim, na dunjaluku je sve privremeno, sve se mijenja i vraća. Sve za što smo se borili, i mislili da smo izborili, se ponovo stavlja pod pitanje, potiskuje i relativizira. I cjelovitost zemlje, i stabilnost države, i slobode i ravnopravnost Bošnjaka, vjera i kultura. Gubimo biološku supstancu, natalitet u BiH je nizak, mladi odlaze.

 

Svi problemi Bosne i Hercegovine su problemi SDA, i svi koji su protivnici stabilnosti i napretka ove zemlje su i naši protivnici - kazao je, između ostalog,  Izetbegović.

 

Nakon što je održana svečana sjednica Glavnog odbora SDA, održana je i Konvencija Asocijacije mladih.

 

U toku dana položeno je cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još