video/ puno nezadovoljstva

'Ministri, izlazite napolje! Šuplja vam je priča! Ostavke!' Studenti u Sarajevu protestuju zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju

Hronika26.05.22, 12:21h

'Ministri, izlazite napolje! Šuplja vam je priča! Ostavke!' Studenti u Sarajevu protestuju zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju
- Mi smo budućnost. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga braniti. Žele da nas otjeraju na privatne fakultete, ali nas neće otjerati - poruka je sa protesta

 

 

 

Nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju i radom ministrice visokog obrazovanja Kantona Sarajevo, studenti su danas izašli na proteste pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo - piše Faktor

 

Na protestima je prisutno oko dvije stotine studenata. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević tvrdi da su studenti nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, te smatra da će ovaj zakon "uzeti prava koja su studenti teško izborili 2017. godine".

 

- Mnoge stvari ovim nacrtom su nedefinisane. Naprimjer, ispitni rokovi su veoma šturo definisani. Studenti su dovedeni u situaciju da ne znaju da li će imati septembarski rok. Ovaj zakon je veoma loš, pogrešan i toksičan prema studentima - kazao je predsjednik SPUS-a.


Ovi protesti se održavaju prije javne rasprave.

 

- Studenti su željeli da izraze svoje nezadovoljstvo. Ukoliko odemo na javnu raspravu, naš glas će opet biti zanemaren - kaže Dević.

 

 

Dodaje da se ovaj zakon donosi na drugačiji način nego što je to bio slučaj prošle godine.

 

- Ovaj zakon prolazi tiho. Studenti i akademska zajednica uopće nisu bili upućeni kakav je sadržaj ovog zakona. Ovim zakonom su nezadovoljni i studenti i akademska zajednica - kaže Dević.

 

Studenti su pozvali ministre Vlade KS i zastupnike u Skupštini KS da im se pridruže na protestima skandiranjem "izlazite napolje".

 

- Mi smo budućnost. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga braniti. Žele da nas otjeraju na privatne fakultete, ali nas neće otjerati - poruka je sa protesta.

 

Studentima su se obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić.

 

Dok su se obraćali, studenti su im zviždali i uzvikivali "šuplja priča", "idemo u Njemačku", "ostavke, ostavke".

 

Premijer Forto obraćajući studentima je kazao da mu nije krivo jer se okupio toliki broj studenata jer tako pokazuju svoju zainteresiranost za pitanja studenata.

 

-Ova Vlada generalno kao Vlada koja je okrenuta prema građanima podržava vaše pravo na protest, međutim imajući u vidu da svaki put kada su protesti u pitanju, potrebno je da nam dostavite konkretne zahtjeve, šta očekujete od Vlade. To je praksa kod svakih protesta, molim vas dostavite konkretne zahtjeve – kazao je Forto nakon čega su okupljeni nastavili da zvižde i uzvikuju "šuplja priča".

 

Istakao je da ako imaju konkretne intervencije na zakon, da su spremni da saslušaju i da uvaže njihove primjedbe.

 

- Nećemo rasprave – uzvikivali su studenti.

 

- Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona. Pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti - naveo je Forto.

 

Ministrica visokog obrazovanja Nikolić kazala je okupljenim studentima da joj je drago jer vidi svoje studente tu i da razmišljaju i da žele dobro za sebe i za druge.

 

- Pozivam vas da dostavite sve što biste željeli da promijenite. Dođite na javnu raspravu, ja ću biti tamo - kazala je ministrica.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još