INICIJATIVA JOŠ OD DEVEDESETIH

Hercegovačka općina mijenja ime? Čitluk bi se uskoro trebao zvati kao što se zvao prije 716 godina...

Hronika25.05.22, 13:24h

Hercegovačka općina mijenja ime? Čitluk bi se uskoro trebao zvati kao što se zvao prije 716 godina...
Ta inicijativa pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, ali dosad nije realizirana

 

 

 


U intervjuu koji je povodom Dana općine Čitluk načelnik Marin Radišić dao za Večernji list, između ostalog odovrio je i dugogodišnjoj inicijativi da ova hercegovačka općina promijeni ime u Bortnjo te potvrdio da bi se ona uskoro trebala i sprovesti u djelo.


- Ta inicijativa pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, ali dosad nije realizirana. Utvrdili smo proceduru koju je potrebno uraditi i vjerujem kako ćemo uskoro u to i krenuti - rekao je gradonačelnik Čitluka.


To bi značilo da općina Čitluk i zvanično vrati naziv od prije 716 godina, kada se zvala Brotnjo. Naime, najstariji sačuvani nadnevak pisanog spomena imena Brotnjo, odnosno današnje Općine Čitluk, datiran je 24. svibnja 1306. godine u jednom aktu dubrovačkoga kneza i sačuvan je u Povijesnom arhivu u Dubrovniku.   

 

Općina Čitluk je smještena u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a osnovana je 1955. godine sa sjedištem u Čitluku. Dan Općine ustanovljen poslije prvih demokratskih izbora i slavi se 24. svibnja kada se prvi put spominjanje ime Brotnjo.


Čitluk još uvijek nije zvanično proglašen gradom, iako taj naziv u posljednje vrijeme dobiva sve više općina u BiH. Na pitanje šta Općina Čitluk treba ispuniti kako bi bila proglašena gradom, načelnik Radišić pojašnjava:


- Dvadesetak općina u FBiH proglašeno je gradom. Zakonom je predviđeno koje uvjete za to treba ispuniti. Među njima je i broj stanovnika, no vidjeli smo kako su moguće iznimke. Iako sada, osim naziva, nema neke razlike između grada i općine, kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa FBiH po pitanju procedure pripreme Zakona o proglašenju općine gradom.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još