VIDEO/ Period važenja ovog dokumenta od 1. maja do 31. decembra

Potpisan kolektivni ugovor za oblast rudarstva, rudarima veća plata za 230 KM

Biznis Klub24.05.22, 17:04h

Potpisan kolektivni ugovor za oblast rudarstva, rudarima veća plata za 230 KM
Pokušali smo pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane. Zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto, a na kraju smo ponudili linearno rješenje povećanja plate svim rudarima za 230 KM, rekao je ministar Džindić

 

 

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić postpisao je danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

 

Kako je kazao Džindić na današnjoj konferenciji za medije, sindikati su u četvrtak prihvatili prijedlog kojim se svim rudarima povećava plata za 230 KM.

 

Ministar naglašava da su u posljednjih petnaestak dana intenzivirani pregovori vezani za Kolektivni ugovor, te da je period važenja ovog dokumenta od 1. maja do 31. decembra ove godine, te da taj period treba iskoristiti, zajedno sa socijalnim partnerima, za kreiranje modernijeg kolektivnog ugovora koji će sve nesuglasice rješiti i definisati prava i obaveze rudara u FBiH.

 

- Pokušali smo pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane. Zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto, a na kraju smo ponudili linearno rješenje povećanja plate svim rudarima za 230 KM. Plan prestrukturiranja u rudnicima nema alternativu, a na posljednjem sastanku smo zaključili da je za godinu dana više od 1.000 radnika otišlo iz rudnika u FBiH. Popunjavanjem radnih mjesta iz koncerna doći će do broja radnika koji je planom prestrukturiranja predviđen. Da ne bi došlo do potrebe za protestima ili štrajkovima rudara, potrebno je da izradimo novi kolektivni ugovor prije kraja ove godine - izjavio je Džindić.

 

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić naglašava da je predviđena teška zima, zbog čega rudari trebaju osigurati dovoljne količine uglja energetskom sektoru, kako bi zadovoljili potrebe privrede i domaćinstava.

 

Ističe da put do rješenja u pregovorima nije bio lagan, ali da su sve strane dale sve od sebe da dođu do kvalitetnog rješenja. Kako je kazao, Kolektivni ugovor je mogao biti potpisan na duži vremenski period, ali potrebno je prvo vidjeti šta će se u rudarstvu dešavati u narednih par mjeseci i kakvo će krajem godine biti stanje u energetskom sektoru u FBiH.

 

- Opredijelili smo se svi da u datom trenutku, ako okolnosti budu dozvoljavale, napravimo iskorak. Činjenica je da jako tražena radna snaga masovno odlazi iz rudnika uglja u FBiH. Već sada u nekim rudnicima imamo potrebu za dodatnim zapošljavanjem radnika u proizvodnji. Svjesni smo da nas očekuje niz izazova i da moramo odgovoriti potrebama energetskog sektora - rekao je Husić. 

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!