tužilaštvo bih

Tripković sporazumno priznao krivicu za ratne zločine počinjene na području Foče

Hronika24.05.22, 13:38h

Tripković sporazumno priznao krivicu za ratne zločine počinjene na području Foče
Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH

 

 

 

 

Optuženi Novica Tripković  (1947), optužen za zločine protiv čovječnosti silovanjem dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje su bile zarobljene, a zatim nezakonito zatvorene na području Foče, u prisustvu advokata je priznao krivicu za ovo krivično djelo počinjeno u augustu 1992. godine.

 

Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

 

Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore s oštećenim, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

 

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, koju je objedinio s postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!