OD 20. MAJA DO 3. JUNA

Izložba 'Zenički aprilski salon 2021/2022' u galeriji Collegium artisticum

DEPO Art20.05.22, 14:11h

Izložba 'Zenički aprilski salon 2021/2022' u galeriji Collegium artisticum
Izložba u galeriji Collegium artisticum će objediniti radove autora i autorica predstavljenih na izložbama “Aprilski salon 2021“ i “Aprilski salon 2022“

 

 

 

 

Otvorenje kolektivne izložbe "ZENIČKI APRILSKI SALON 2021/2022." u petak, 20. maja, u galeriji Collegium artisticum, sa početkom u 19:00 sati.

 
Organizator izložbe je Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica koje je 1971. godine osnovalo “Aprilski salon“ kao godišnju smotru savremenog umjetničkog stvaralaštva - recentnih likovnih ostvarenja.   


Izložba u galeriji Collegium artisticum će objediniti radove autora i autorica predstavljenih na izložbama “Aprilski salon 2021“ i “Aprilski salon 2022“.
Na izložbi učestvuju: Muhamed Bajramović, Muhamed Begić, Jelenko Butina, Lejla Ćehajić, Dragan Gačnik, Benjamin Handukić, Irfan Handukić, Jadranka Jaya Ivaniš, Jozo Jozić, Jasmin Kukavica, Kristina Livančić, Adna Muslija, Amar Porobić, Azra Subašić, Miroslav Šetka i Amra Zulfikarpašić.

 

amra-zulfikarpasic-savrsen-muskarac


Autorica koncepcije i kustosica izložbe “Aprilski salon 2021“ bila je Iva Körbler, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica iz Hrvatske, autor koncepcije i kustos izložbe “Aprilski salon 2022“ bio je Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, a koncepciju postavke izložbe “Zenički aprilski salon 2021/2022.“ u Sarajevu potpisuje kustosica Sanela Nuhanović.  
 

“U više je navrata kroz godine likovna kritika zamijetila kako je zenička likovna scena „kvalitetna i relativno bogata usprkos malom broju umjetnika“ (Azra Begić i drugi), i kako su se od samog početka – još od polovice pedesetih godina 20. stoljeća - zenički umjetnici borili da njihov grad preraste u značajni likovni centar. Bez obzira – ili usprkos tomu – na društveno-povijesno-političko-kulturološka previranja zadnjih tridesetak godina, zenička likovna scena sačuvala je svoj okvir za djelovanje, ne posustajući u svojoj entuzijastičnoj ideji da kontinuirano okuplja i predstavlja više ili manje homogenu grupu umjetnika, kojima se redovno na godišnjem zeničkom Salonu pridružuje i nekoliko pozvanih gostiju.


Jednako tako, moramo se složiti i sa zapažanjem da „iako se u slučaju zeničkih umjetnika radi o nizu različitih poetika, dakle, o nizu formalno-stilski različito tumačenih disciplinarnih pretpostavki likovnog medija, moguće je govoriti o zajedničkim likovnim prosedeima što stvaraju jedinstvenu konfiguraciju“ (Aleksandar Adamović). I u nastavku, moguće je govoriti i o specifičnom zeničkom likovnom krugu, gdje je mala, ali vrlo homogena grupa umjetnika čvrsto povezana, i gdje se kontinuirano razmjenjuju umjetnički stavovi, svjetonazori pa i dileme i muke stvaranja“, zapisala je u predgovoru kataloga izložbe “Aprilski salon 2021“ kustosica Iva  Körbler.

 
Izložba će biti otvorena za posjete do 3. juna 2022. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10:00 do 18:00 sati.  
 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!