Zbog zloupotrebe položaja

Velika jutarnja akcija SIPA-e: Saopćeno na koga se odnose pretresi u Sarajevu i Konjicu, ovo su detalji

Hronika19.05.22, 11:39h

Velika jutarnja akcija SIPA-e: Saopćeno na koga se odnose pretresi u Sarajevu i Konjicu, ovo su detalji
Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva KS, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona

 

 

11:36 - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva "AS“, jutros započete na području Sarajeva i Konjica, a u sklopu koje se vrše pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na ukupno dvanaest lokacija.

 

Aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo - zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo - povlaštene informacije.

 

Iz SIPA-e su za Fenu potvrdili da se aktivnosti/pretresi odnose na pravnu osobu “Bosnalijek”, odnosno na direktora ove farmaceutske kompanije Nedima Uzunovića, te na profesora Ekomnomskog fakulteta u Sarajevu Mehmeda Jahića.

 

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva KS, a u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

S obzirom na to da su pretresi još u toku, iz SIPA-e su naveli kako će javnost biti informirana naknadno o rezultatima akcije i eventualnim hapšenjima osoba koje se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima.

 

08:43 - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije kodnog naziva "AS“, na području Sarajeva i Konjica započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na dvanaest lokacija.

 

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH i krivično djelo „povlaštene informacije“ propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

 

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva KS, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informirana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još