Jedan od 14 prioriteta Evropske komisije

Dom naroda PSBiH nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

Front16.05.22, 14:00h

Dom naroda PSBiH nije usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH
Od 15 prisutnih delegata, „za“ negativan izvještaj Ustavnopravne komisije glasalo je osam delegata, a protiv je bilo njih sedam

 

 

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Delegati su usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, a predsjedavajući Doma Dragan Čović je, citirajući Poslovnik, kazao da „ako Dom naroda prihvati mišljenje Ustavnopravne ili nadležne komisije, predloženi zakon se smatra odbijenim“.

 

- To je status ovog zakona nakon glasanja - naveo je Čović.

 

Od 15 prisutnih delegata, „za“ negativan izvještaj Ustavnopravne komisije glasalo je osam delegata, a protiv je bilo njih sedam.

 

dusanka-majkic

 

Iz Federacije BiH četiri delegata su bila „za“, a šest protiv, dok su iz RS četiri delegata bila „za“, a jedan protiv.

 

Prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je kazao da je ovo jedan od tri takozvana 'evropska zakona', koje čeka i Evropska unija i javnost u BiH.

 

- Formalno i deklarativno se iskazuje spremnost da se krene u pravcu evropskih integracija, ali je interesantno kad god dođe bilo koji konkretan zakon koji trebamo podržati u PSBiH to bude oboreno na različite načine, ali uvijek bude oboreno - naveo je on.

 

denis-becirovic-dom-naroda-psbih

 

Kazao je kako misli da i Dom naroda PSBiH i cjelokupna bh. javnost pa i ljudi iz Evropske unije trebaju čuti razloge zašto je Ustavnopravna komisija bila protiv.

 

- Očekujem da čujemo argumente zbog čega ne možemo da usvojimo jedan od zakona koji su prijeko potrebni Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović.

 

Niko od članova Ustavnopravne komisije nije odgovorio na Bećirovićevo pitanje, nakon čega se pristupilo glasanju o negativnom izvještaju Komisije.

 

(FENA/md)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još