Ublažavanje restrikcija

EU ukida obavezno nošenje maski na aerodromima i u avionima

Hronika11.05.22, 13:23h

EU ukida obavezno nošenje maski na aerodromima i u avionima
'Putnik koji kašlje i šmrče trebao bi dobro razmisliti o nošenju make na licu, kako bi pružio osjećaj sigurnosti onima koji sjede u njihovoj blizini', izjavio je generalni direktor EASA-e Patrick Ky

 

 

 

Evropska unija neće više zahtijevati obavezno nošenje maski na aerodromima i u avionima počevši od naredne sedmice, u jeku ublažavanja Covid restrikcija širom bloka, saopćile su vlasti u srijedu.

 

Evropska agencija za avijacijsku sigurnost (EASA) saopćila je kako se nada da će zajednička odluka vlada članica bloka, donešena u saradnji s Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, označiti “veliki korak naprijed u normalizaciji zračnog saobraćaja” za putnike i članove posada.

 

Nove smjernice “uzimaju u obzir posljednja dešavanja u pandemiji, posebno u nivoima vakcinacije i prirodno stečenog imuniteta, i s tim povezano ukidanje restrikcija u rastućem broju evropskih zemalja”, navode dvije agencije u zajedničkom saopćenju.

 

- Putnici bi se, ipak trebali ponašati odgovorno i poštovati izbore drugih oko njih. I putnik koji kašlje i šmrče trebao bi dobro razmisliti o nošenju make na licu, kako bi pružio osjećaj sigurnosti onima koji sjede u njihovoj blizini – izjavio je generalni direktor EASA-e Patrick Ky, prenosi AP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!